ממהג שלוש פעמים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 26/11/23 06:18 יג בכסלו התשפד

שאלה

שבוע טוב כבוד הרב

מה שלומך?

יש לי שאלות בנוגע למנהג טוב 3 פעמים.

לפני שבוע הבנתי שכל מנהג טוב שעושים שלוש פעמים נחשב כנדר.

השאלות הן:

1. כל הזמן הזה השתדלתי לקרוא מוזמורי תהילים על פי חודש אך מעולם לא סיימתי חודש ברצף,לא תמיד הצלחתי לקרוא תהילים כל יום...

מעולם לא כיוונתי לכך שאני אעשה זאת כל הזמן והשבוע נמנעתי מלקרוא מחשש לכך שזה ייחשב כנדר,מה אני אמור לעשות?

2.כמו כן גם כל שבת אני נוהג להתפלל שחרית,מנחה,ערבית...

שחרית אני לא תמיד מספיק הכל

מנחה וערבית אני מספיק

לרוב אני גם מוסיף לקרוא מזמורי תהילים של ימים בחודש אחרי או לפני מנחה...

השבת הזאת לא יצא לי לקרוא מזמורי תהילים ומנחה כי הלכתי לישון לכמה שעות ופספסתי.

האם הפרתי נדר כלשהו?

אני צריך קצת סדר בנוגע לנדרים האילו...אני לא התכוונתי שאני אעשה אותם כל פעם האם זה עדיין נחשב נדר?

תודה מראש

תשובה

שלום וברכה

לא כל דבר שעושים שלוש פעמים הופך להיות נדר.

עשיית שלוש פעמים מחייבת כנדר רק אם היה רצון לקבל על עצמנו מנהג מסוים, אלא שהדברים לא נאמרו כנדר מפורש, אך נעשו בפועל.

א. על כן, בדוגמה של קריאת תהילים – אין מדובר בדבר מחייב כנדר, שהלוא השתדלת, רצית, ניסית וכדו', אך לא התכוונת לדבוק במנהג.

ב. הדבר נכון גם לגבי השבת.

ויש כמובן לזכור שבהתרת נדרים בערב ראש השנה (לאשכנזים) מסרת הודעה שאינך מתכוון שהדבר יהפוך לנדר, כך שעל אחת כמה וכמה אין מדובר בנדר.

אלא במנהג יפה.

כל טוב ויישר כוח