בטיחות בבית

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 21/11/23 15:51 ח בכסלו התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב,

אמא בגיל 77, עברה ניתוח אורטופדי לפני חצי שנה, והומלץ לה להתאים את חדר האמבטיה באביזרי ביטוחת, כגון- חספוס הרצפה, וידיות אחיזה.

למצער בחודשים האחרונים הייתי בנימום אבלים של שני קשישים שהחליקו בחדר האמבטיה ונפטרו ( מצאו את מותם בחדר האמבטיה ).

אבא בגיל 86, ניסיתי להסב את תשומת ליבו להעדר קיומם של אביזרי הבטיחות, אך אבא אמר לי שאין לי מה לדאוג.

בתורה נאמר- לא תשים דמים בבתיך.

אבקש התייחסות של כבוד הרב.

בתודה מראש.

אופיר.

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על השאלה החשובה הזו.

אין כל ספק שמצד "ולא תשים דמים בביתך" חובה להתקין את אמצעי הבטיחות האלה.

ואלה דברי הרמב"ם בהלכות רוצח ושמירת הנפש:

"אחד הגג ואחד כל דבר שיש בו סכנה וראוי שיכשל בו אדם וימות כגון שהיתה לו באר או בור בחצירו בין שיש בהן מים בין שאין בהן מים חייב לעשות להן חוליה גבוהה עשרה טפחים או לעשות לה כסוי כדי שלא יפול בה אדם וימות וכן כל מכשול שיש בו סכנת נפשות מצות עשה להסירו ולהשמר ממנו ולהזהר בדבר יפה יפה שנ' (דברים ד' ט') השמר לך ושמור נפשך ואם לא הסיר והניח המכשולות המביאין לידי סכנה ביטל מצות עשה ועבר על לא תשים דמים".

ברם, צריך להיזהר שלא להשיג משהו אחד - שמירה ראויה על הלכות שמירת הנפש, ופגיעה במשהו אחר - כבוד אביך. לא צריך לחתור להכרעה בין שניהם (כי אז בוודאי שיש לשמור על ההלכה של שמירת הגוף, "איש אביו ואמו תיראו ואת שבתותיי תשמורו"), אלא לנסות לשכנע אותו בלימוד משותף, ובהסכמה כי ייעשו השינויים המינימאליים ההכרחיים כדי לשמור על חייו.

כל טוב ויישר כוח