הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 14/11/23 11:18 א בכסלו התשפד

שאלה

כבוד הרב שלום,

ראשית כל אני באמת רוצה להודות לך על שעודדת אותי בתשובה הקודמת שלך.

אני כל חיי פוגם בברית, כל יום יומיים פוגם, לפי מה שאמרת הקב״ה ירחם ויסלח על זה, ורואה כל מאמץ ויודע שאני לא רוצה לחטוא.

עשיתי המון עבירות וחטאים חמורים מאורעים מגעילים ומכוערים באמת.

האם תשובה באמת מכפרת?

בעולם הבא יראו לי את העוונות שלי ,?

אני מאוד מפחד מזה.

והאם זה שאני חוטא ולבקשות שלי מהשם יש קשר?

תשובה

שלום

א. תשובה של אמת מועילה תמיד, בכל מצב, ולא משנה כמה עבירות אדם עבר ומה חומרתן. כמו שמבואר בנבואת יחזקאל פרק י"ח וברמב"ם בהלכות תשובה סוף פרק ג' וסוף פרק ד'.

זה לא אומר שזה סוף התהליך. יש אחרי זה עוד דברים שמנקים את האדם, כמו קשיים וייסורים אם הם מגיעים עליו, יום כיפור ועוד. אבל עצם התשובה כבר מביאה את האדם למקום של תיקון של עוונותיו.

ב. חז"ל אומרים שאם אדם עושה תשובה מיראה, אז העבירות שהוא עשה בזדון נחשבות לשוגג. ואם הוא עושה תשובה מאהבה, אז העבירות הללו הופכות לזכויות. ואז במצב הזה, מסביר הרב קוק, האדם מאוד ישמח לראות את העבירות הללו. אבל זה נושא עמוק למדיי, ואני ממליץ לא לעסוק בו כעת. פשוט להאמין בתשובה ובכוחה.

ג. אנחנו לא יודעים למה הקב"ה פועל בכל דבר כפי שהוא פועל, כי זו הנהגה אלוקית ולא אנושית. ברור שיש קשר בין מעשי האדם לבין ההשגחה האלוקית עליו, אבל כידוע, לא מדובר במערכת מכנית של סיבה ותוצאה גלויות, ויש במציאות של ההנהגה האלוקית עוד חשבונות, ולכן לפעמים צדיקים סובלים בעולם הזה, ולפעמים לרשעים טוב בעולם הזה. וחוץ מזה שכידוע, עיקר השכר והעונש הם בעולם הבא, ולא במציאות של העולם הזה.

כל טוב ובהצלחה רבה