לשקר לשם בטחון מידע

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 08/11/23 07:54 כד בחשון התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב

רציתי לוודא, האם מותר לשקר לאדם ששאל אותי שאלה שאם אענה עליה נכון הדבר יפגע בבטחון המדינה?

אני חושב שכן אבל אשמח לתשובה

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על השאלה, שעוסקת באחד היסודות עליהם העולם עומד: על הדין על האמת ועל השלום.

רקע לתשובה כדאי לקרוא בקונטרס בנושא "מדבר שקר תרחק" שמופיע באתר של צהר לאתיקה:

https://bit.ly/3brF0f2.

אחת הדוגמאות (תלויית פרשנות) המובהקות לכך הוא הציווי שמשה רבינו נצטווה לומר לפרעה שעם ישראל מבקש ללכת רק לשלושת ימים במדבר, אבל יש כמובן עוד ועוד.

אין לומר שמותר לעשות כך, אלא שחובה לעשות כך.

אולם, להיזהר שלא להפוך זאת למנהג של קבע, ולהרגיל את הלשון לומר דברים שאינם אמת.

כל טוב