התאמת התפילה למצב הנוכחי

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 04/11/23 18:39 כ בחשון התשפד

שאלה

שלום הרב שרלו,

בגמרא מתואר שדוחים את בקשת גשמים עבור עולי הרגל.

בהנחה שגשם במצב הקיים יקשה על הלוחמים שלנו, האם יש מקום לשנות את בקשת הגשם? מאותו הטעם או אפילו מפני פיקוח נפש ציבורי..

תשובה

שלום וברכה

הנושא הזה עלה לדיון ממושך ומפורט בשבועיים האחרונים, בעקבות נוסח שהציע הרב רא"ם הי"ו.

רוב מוחלט של העולם הרבני שהתייחס לשאלה - התנגד לכך.

בקשת הגשם שלנו היא קבועה ויציבה, ואנו מבקשים אותה כברכה כוללת למציאות החקלאית, וממנה למציאות הכלכלית, ובכלל הגשם הוא הארת פנים (אשמח אם תקרא בקיצור https://bit.ly/3Mw5u3z). ובכלל, לא מזדרזים לשנות תפילות קבועות, שמקורן כבר במשנה.

ברם, בהחלט יש מקום להוסיף בברכת שומע תפילה בקשה לריבונו של עולם כי הגשם ירד בטוב, ולא יכשיל את הצבא (אגב, יש הטוענים כי הגשם יעזור מאוד בחזית הדרום, אבל זה לא תחום שאני מבין בו דבר מה).

כל טוב ויישר כוח