שקר במשחק

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 30/10/23 07:31 טו בחשון התשפד

שאלה

שלום הרב, ברצוני לשאול האם מותר לשחק במשחק מסוים.

כחלק מחוקי המשחק, מותר להגיד מידע שגוי לגבי אילו קלפים אתה מחזיק ביד וכביכול 'לשקר' לגבי הקלפים שיש לך.

אלא שזה לא באמת שקר אלא חלק מחוקי המשחק, וכל השחקנים יודעים את זה.. מה גם שמאוד ברור שרק בזה מותר לא להגיד את האמת ובדברים אחרים באותו המשחק אסור.

האם מותר לשחק במשחק כזה? האם ראוי להימנע?

תשובה

שלום וברכה

נראה שיש שתי רמות לשאלה זו:

מבחינה הלכתית ישירה - זה אינו שקר, כי הכללים ידועים, וזה חלק ממשחק, וכל המשתתפים קיבלו עליהם את הכללים האלה וכדו'.

ברם, האגדה הייתה רגישה מאוד גם למצבים שבהם מותר לשנות מן האמת, והעדיפה שלא להתרגל לומר שקר כגון בסיפור על בנו של רב (יבמות סג ע"א) הנלמד מהפסוק בירמיהו: "(ד) וְאִישׁ בְּרֵעֵהוּ יְהָתֵלּוּ וֶאֱמֶת לֹא יְדַבֵּרוּ לִמְּדוּ לְשׁוֹנָם דַּבֶּר שֶׁקֶר הַעֲוֵה נִלְאוּ". אנחנו לא רוצים להרגיל את עצמנו לשקר.

לכן, עדיף מאוד לא לשחק משחק קלפים הקרוי "שקר" וכדו'.

כל טוב