מספר שאלות: קריאה מדויקת בתורה וחובה לעמוד בדיבור

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 10/10/23 15:29 כה בתשרי התשפד

שאלה

שלום הרב, יש לי שתי שאלות:

1. אני ממוצא מרוקאי ויוצא לי לקרוא בתורה לא מעט. עד היום לא יצא לי להקפיד על חי"ת גרונית (לא הכרתי את ההבדל בינה לבין כ), ועכשיו שאני מנסה לעשות חי"ת גרונית זה נשמע ממש מוזר ולא הכי נוח (אני לא מדבר ככה ביום יום). האם חייב להקפיד בזה?

2. פעם אמרתי לחבר שאני אזמין לו כיסוי לאוזניות מעלי אקספרס, אני יודע שהוא לא ממש מצפה לזה וזה אולי יישמע קצת מוזר אפילו אם אני אגיד לו פתאום שקניתי לו כיסוי. האם למרות שלא אמרתי בלי נדר אני חייב לקנות לו?

תודה כבוד הרב.

תשובה

שלום וברכה

שאלה זו נידונה פעמים רבות מאוד לפני עשרות שנים.

היו דעות שונות על כך.

ברם, בפועל פחות מקפידים על זה, וגם צאצאי עולי מרוקו פחות ופחות מבטאים כך. על כן, אם הדבר עולה לך במאמץ לא גדול - כדאי לשמר את מסורת הקריאה. אם לא - לא להקפיד.

נדר זה לא. ברם, פשט התורה ״ככל היוצא מפיו יעשה״ נלמד כחובה לעמוד בדיבור, וגם דברי הגמרא על ״שיהא הן שלך צדק ולאוו שלך צדק״.

על כן, צריך להתרגל לעמוד בדיבורנו.

כל טוב ויישר כוח