הפצצת כוללת על עזה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 09/10/23 17:59 כד בתשרי התשפד

שאלה

שלום לרב שרלו היקר,

למדתי אצלך בקורס של אתיקה יהודית באוניברסיטת בר אילן.

מאוד אהבתי את הגישה שלך ואת המחויבות שלך לתורה.

לאור זה רציתי לדעת את עמדתך על "מחיקת עזה מעל פני האדמה".

האם מותר לעשות הכל, ואם לא – אז מה לא.

תודה

תשובה

שלום וברכה

הנושא הזה נידון עכשיו בהרבה מקומות.

בעבר כתבתי על כך מאמר ארוך ומפורט שעכשיו מופיע באתר של הישיבה https://www.ypt.co.il/4464, וכן מאמר קצר: https://www.ypt.co.il/3862.

העקרונות לא השתנו, ואלו הם:

עקרונות מוסר בלחימה:

א. המעשה המוסרי הבסיסי ביותר הוא לגבור על האויב, ולהשמיד את יכולתו לפגוע בנו. "חייך קודמים לחיי אחרים". אין לנו שום מחויבות מוסרית כלפי מי שבא להשמידנו.

ב. השגת מטרה זו מצדיקה כל פעילות חיונית למענה, בדרכי המלחמה המתרחשות כעת. אם ההפצצה משרתת את מטרת המלחמה - מיגור היכולת להשמיד - היא חובה.

ג. כאשר ניצב לפנינו אויב שלגביו מדובר ב"או אנחנו או הם" – אנחנו מחויבים ל"אנחנו".

ד. רק בכפוף לאמור לעיל, יש לשאוף למיצוי מטרות המלחמה במלואן בשפיכות דמים המועטת ביותר האפשרית – "כי תצא מלחמה על אויבך ונשמרת מכל דבר רע", וההלכה הביאה את העיקרון הזה לידי ביטוי בכמה מקומות, כמו באיסור להקיף מארבע צדדים (תלוי בפרשנות), ועוד. הדבר חשוב הן למניעת שפיכות דמים שאינה הכרחית, והן לעיצוב דמותנו האנושית.

כל טוב, ושיבואו ימים שמחים יותר נדון בשאלות שמחות יותר.