גיוס נשים לצבא

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 06/10/23 13:45 כא בתשרי התשפד

שאלה

שלום.

קודם כל אני רוצה להודות שאתם עונים לי.על השאלה.

אני עוד מעט אהיה בת 16 ואקבל צו ראשון. מאז ומתמיד ידעתי שאעשה את השירות שלי למדינה בצהל, אבל בזמן האחרון כשהתחלתי לחקור על זה קצת מצאתי כי דעת הרבנים על גיוס נשים לצהל לא הכי מחזק. רציתי לשאול.. אם אני אשמור על עצמי בצבא ולא אתפתה לכל מיני דברים לא רצויים ורק אתמקד בשירות שלי למדינה אוכל להתגייס?

תשובה

שלום

הרבנות הראשית לישראל לדורותיה אסרה על גיוס בנות לצבא, וזו העמדה המקובלת על כל גדולי ישראל.

האיסור לא נובע רק מפיתויים שיכולים להיות, אלא מדברים יותר בסיסיים, כמו עצם התפקיד של מלחמה ששייך לאיש ולא לאישה, נשיאת הנשק שהוא כלי גבר, המציאות המעורבת האינטנסיבית ברוב המקומות, ועוד.

מעבר לזה, משיחות עם לא מעט חיילות (למרות שברור שיש אחרות שחוות את זה אחרת), עולה שיש התמודדויות לא פשוטות שהן לא העלו בדעתן.

יש שני הבדלים מהותיים בין צבא לשירות לאומי.

הצבא שם אותך איפה שהוא צריך (וכך צריך להיות). בשירות לאומי את בוחרת את המקום שמתאים לך (וכדאי מאוד לבדוק לפני כן שהמקום אכן מתאים לבת דתיה).

בצבא, אם את מגלה שזה לא מתאים לך ויש לך קשיים, מבחינה דתית למשל, אין כמעט כזה דבר לעשות 'אחורה פנה'. בשירות לאומי, שהוא התנדבותי, תמיד קיימת האפשרות שאם יש בעיות מהותיות, את יכולה להפסיק את ההתנדבות.

יש בשירות לאומי תפקידים שהם לא פחות מהותיים ותורמים מתפקידים בצבא, וגם בצבא יש תפקידים שבהם כמעט ולא תורמים.

אמנם בצבא יש מדים והיחס של החברה הוא שונה, אבל לא נכון בגלל הדברים האלה לוותר על הערכים שלך.

באתר של ארגון 'חותם' יש הרבה חומר בנושא

https://chotam.org.il/%D7%9C%D7%91%D7%97%D7%95%D7%A8-%D7%A0%D7%9B%D7%95%D7%9F/

בהצלחה רבה ומועדים לשמחה