אתי או לא אתי?

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 02/10/23 09:21 יז בתשרי התשפד

שאלה

שלום,

לאחרונה עלתה לי שאלה אתית שעוסקת בשימוש התוכן שמופץ באינטרנט.

כשאדם מוריד ספר דיגטלי מהאינרטנט האם זה לא אתי?

אני אדם מאמין,לא דתי.

הכוונה כשמדובר על ספר שמוכרים בחנות פיזית וגם יכול להופיע בתשלום להורדה באתר אינטרנט.

הרי איך האדם שמוריד את הספר הוא עובר על עבירה כלשהי (מבחינה חוקית הוא לא עובר,אלא אם כן התוכן שבספר או הספר אסור במדינה מסיבה כלשהי),

כאשר כל המידע שמוצג באינטרנט נתון לשימוש של הציבור הרחב?

הכוונה שלי היא שמצד אחד,יש פה איזשהו התנגשות אתית,מכיוון שהכותב של הספר השקיע מזמנו ומהידע שלו לכתיבת הספר ורצה גם להרוויח.

מצד שני זה לא אשמת האדם שהוריד את הספר מהאינטרנט כאשר התוכן הזה מופיע בחינם באופן פומבי ברשת.הרי זה לא אשמת מוריד הספר שהתוכן הזה מופיע בחינם במקום פומבי.

השאלה,האם מותר להוריד את הספר ולהשתמש בו?

ההתנגשות האתית היא מצד אחד מותר להוריד מה שבא לך באינרטנט מצד שני אתה חייב להתחשב במישהו.

ברור שאין מטרה לגזול.המטרה היא שימוש במידע בלבד.

שאלה שניה.אבקש להתייחס לשאלות בנפרד ולא בתשובה אחת.

ארחיב את השאלה הקודמת גם לעוד תחומים.

למשל סרטים שמופיעים בחינם באינטרנט.

האם אדם חייב לשלם על תוכן שמופיע במקום פומבי ב ח י נ ם?בזמן שאותו הסרט יכול לעלות 50 שח כניסה באולם הקולנוע הקרוב.

בעצם,השאלה היא אם מותר לראות סרטים שמופיעים באינטרנט?

בוא נשים בצד את הנושא של זכויות יוצרים כי הוא פשוט לא רלוונטי כרגע.

למשל,ספרים של כותבים מארה"ב מוגנים בחוק זכויות יוצרים למשך כל תקופת חייו של היוצר,ובנוסף 70 שנה אחרי תקופת חייו של היוצר.

הנקודה היא שעדיין כל התוכן הנ"ל מופיע בחינם באינרטנט.

לא אכנס לדקויות של "אם הסופר רצה או לא רצה",נניח שכל היוצרים מעוניינים להרוויח.

תודה רבה על זמנך.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

כל דבר שהיוצר רוצה לשמור אותו ולא להרשות את השמוש בו באנטרנט הוא יכול לעשות הגנות טכנולוגיות שלא יתנו לאחר את זכות השמוש. כשם שאדם שעושה הגנות לביתו הוא מראה שאין לאחר רשות להשתמש בדברים ואפילו אם יגנוב אותם אדם אחר הם אסורים בשמוש, אבל אדם שיניח את חפציו ברוח או במקומות ללא הגנה הוא מגלה שאיננו מקפיד על הדבר. על כן בכל מקרה שלא נעשית הגנה שאחרים לא יוכלו להשתמש זה מוכיח שבעל החפץ לא אכפת לו מה יעשה בחפץ/ספר/בגד וכו'.

אמנם אם אדם עשה הגנה אסור לאחרים להשתמש בדברים שלו, אפילו אם אחרים כבר פצחו את ההגנה מכיוון שבזה הם מפסידים את בעל הקניין ומדרכי המוסר לשלם לבעל החפץ את העלות שלו בפתוח המוצר.

כך גם לגבי סרטים וכדו'. בודאי שאם ידוע שהמפתח לא אכפת לו אפשר להוריד, ואם למפתח יש עניין לאסור הפצת הדברים אין להשתמש בהם.

מועדים לשמחה

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ