לשון הרע על אחים

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 07/09/23 21:02 כא באלול התשפג

שאלה

שלום הרב.

שאלתי בעבר על לשון הרע על אחים>

https://www.kipa.co.il/%D7%A9%D7%90%D7%9C-%D7%90%D7%AA-%D7%94%D7%A8%D7%91/%D7%9C%D7%A9%D7%95%D7%9F-%D7%94%D7%A8%D7%A2-%D7%A2%D7%9C-%D7%90%D7%97%D7%99%D7%9D-1/

קודם כל תודה רבה על התשובה. ממש התישב לי על הלב המחשבה ש"אם אח שלי היה רוצה לדבר עלי..") מאז השתדלתי ממש לא לדבר על אחים שלי לשון הרע. אבל זה קשה לי ומרגיש מוזר שחברות שלי לא יודעות כלום כמעט על אחים שלי. נגיד אח שלי עשה משהו לא טוב, משהו שמאוד השפיע על האווירה בבית ועלי...ולא סיפרתי לחברות שלי שלא יהיה לשון הרע וזה הרגיש לי מוזר שכאילו חברות טובות שלי לא יודעות מזה. ובכללי מוזר לי שחברות שלי לא מכירות חלק ככ משמעותי בחיים שלי שזה המשפחה.

אני ממש אשמח לדיוק בנושא- מה נחשב בדיוק לשון הרע? מה כן מותר לספר על המשפחה ובכלל? ומה נחשב רכילות?

תודה רבה רבה מראש!!!

תשובה

שלום

ראשית, יישר כח על מאמצייך. הם יקרים מאוד בעיני הקב"ה.

אכן, קיום תורה ומצוות זה לא תמיד דבר קל. גם להיות מוסרי זה לא תמיד קל. אבל זו דרך האמת, והאדם תמיד צריך להשתדל לבחור לצעוד בדרך האמת, גם כשזה קשה. עם הזמן, זה הולך ומוטבע בו והופך להיות חלק מאישיותו, ואז זה כבר לא הקושי של ההתחלה.

חברות שלך צריכות להכיר דברים טובים במשפחתך, וממש לא טוב להוציא את "הכביסה המלוכלכת" החוצה. זה לא עושה שום טוב.

באופן כללי, לשון הרע זה אמירה על מישהו אחר שגורמת לשומע לחשוב עליו לא טוב.

למשל, אם את מספרת לחברה שאח שלך עשה מעשה לא טוב או דיבר לא יופי, הוא מתגנה בעינה, כלומר, היא חושבת או מסתכלת בצורה פחות טובה.

רכילות, זה לומר למישהו על מישהו אחר משהו שהוא עשה לו או אמר עליו, באופן שיכול לגרום להרעת היחסים ביניהם.

למשל אם את מספרת לחברה שחברה אחרת אמרה עליה משהו לא טוב, וזה עלול לגרום שהיא תפתח איבה כלפיה.

מה שלא שייך לדברים האלה איננו אסור, אבל את הפרטים של זה צריך ללמוד מההלכה.

כמו שהמלצתי לך בעבר, ממש כדאי וטוב ללמוד את הלכות לשון הרע מהספר חפץ חיים, וגם את היחס הרוחני והמוסרי לזה מהספר שמירת הלשון.

בהצלחה רבה

כתיבה וחתימה טובה