ענווה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 03/09/23 05:13 יז באלול התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב,

לאחרונה אני משתדל להתעמק בנושא הענווה וליישם אותו ויש לי שאלה אליך, כשאני אומר למשל "אני אעשה את זה",

או "אני אביא את זה" או כל משפט שהמילה אני נמצאת בו זה נחשב שאני מתגאה גם כשאני אומר משפטים כאלה? כי באותה מידה מישהו אחר היה יכול לעשות את הדברים האלה ואז אני מרגיש כאילו אני מתנשא מעליו שאני עושה את זה ולא הוא, יש עם זה בעיה? תודה רבה מראש.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

ענווה לא מצויה בדיבור אלא בפנימיות האדם.

אדם יכול לומר "אני הכי עניו", ולא תהיה בכך גאווה.

ואדם יכול להמנע מלומר את המילה "אני" ועדיין להיות גאה מאוד.

כדי להיות עניו לא צריך לחשוב עצמך פחות מכולם אלא לדעת ולהרגיש שאתה אחד מכולם - לא יותר ולא פחות שווה מכל אחד אחר.

כאשר אתה אומר: "אני אעשה..." אתה מעיד על עצמך, אתה לא מבטל אחרים אם ירצו גם הם לעשות.