מה זה אומר לפלפל בתורה? והאם יש מצווה מיוחדת לזה מעבר ללימוד תורה?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 30/08/23 17:46 יג באלול התשפג

שאלה

שלום רב,

מה זה אומר לפלפל בתורה? והאם יש מצווה מיוחדת לזה מעבר ללימוד תורה?

מה ההבדל בין לימוד תורה כמו הלכות שזה זורם לבין פלפול בתורה כמו לימוד גמרא?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

יש סגננונות ודרכי לימוד שונים. למשל אפשר להדגיש את הידע הרחב ואפשר להדגיש את ההעמקה בחומר.

דגש על ידע נקרא בקיאות, דגש על העמקה נקרא עיון.

כאשר מפגישים את הידע וההעמקה, עוסקים בהשוואה בין מקומות שונים, מבררים מה דומה ומה שונה, מדוע כאן נדון כך, ושם נדון אחרת. לימוד זה של השוואה וניתוח נקרא פלפול.

זה נחשב ללימוד מאתגר מפני שהוא דורש גם בקיאות וגם עיון. הפלפול טוב למי שזה מתאים לו, אין שום חובה לפלפל.