מעשר כספים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 29/08/23 07:19 יב באלול התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב.

אשמח את עזרת הרב בחישוב הסכום הנכון שאנו צריכים להפריש כמעשר כספים.

ברשות הרב אפרט הכנסות והוצאות חודשיות:

סך ההכנסות (משכורות וקצבאות): 28,950₪

סך הוצאות צדקה לגופים שונים: 336₪

החזרי הלוואות לסגירת חובות: 2,466₪

תשלומי משכנתא: 5,457₪

בנוסף, יש לנו מינוס בבנק העומד כרגע על סך של ₪28,728-

האם החישוב הוא פשוט, עשירית מההכנסות?

האם יש התייחסות להחזרי הלוואות לכיסוי החובות?

האם מתייחסים למינוס הקיים בחשבון?

אשמח שהרב יסביר לנו את הדרך הנכונה ע"פ ההלכה לחישוב ההפרשה למעשר לאור מצבנו הנתון. מצד אחד הכנסות יפות ב"ה, אך מצד שני מינוס שאיננו מצליחים כ"כ לסגור במשך השנים בשל הוצאות גדולות של משפחתנו (7 נפשות ב"ה) אדגיש שאנו חיים בצורה צנועה יחסית ולא מבזבזים כספים מיותרים.

תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על דרככם. התפרנסות מעמל כפיכם, ורצון לנהוג כראוי בתחום מעשר כספים.

הלכות מעשר כספים לא הוגדרו דיים במקורות הבסיסיים, ולא זו בלבד, אלא שכל שיטת הכלכלה השתנתה. לכן קשה מאוד לומר דברים חתוכים בנושא זה.

אבל, במצב בו אתם נמצאים צריך לללכת לאור כל הקולות האפשריות, ולממש את כל הצדדים, גם אם בצורה חלקית.

ראשית, יש לנכות מההכנסות (כלומר: מהסכום הכולל של משכורות וקצבאות) את מה שנדרש מכם כדי להשיג אותן, כגון הוצאות נסיעה, ביגוד, ספרות מקצועית וכדו׳.

שנית, אפשר להתייחס לכ 7% ממס ההכנסה כאל הוצאה למעשר כספים.

כיסוי המינוס, שהיה בשל הוצאות המשפחה ולא בשל בזבוז, קודם לכל דבר אחר.

ֿ ובכל זאת, להותיר גם סכום לצדקה ממש.

קשה לכתוב מספרים מדויקים, אולם נראה נכון לעשות זאת ⅔ החזר הלוואות ו ⅓ צדקה ממש.

כל זה עד לכיסוי ההלוואות. לאחר מכן - לנהוג אחרת.

כל טוב