למה אלוקים רוצה שבני אדם יחזרו בתשובה וישמרו שבת?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 09/08/23 09:20 כב באב התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני חילונייה שיש לי במשפחה כאלה שחזרו בתשובה והיום הם חרדים ומעניין אותי למה אלוקים כל כך רוצה שבני אדם יחזרו בתשובה וישמרו שבת? מה זה עוזר לאלוקים אם בני אדם יתפללו ישמרו שבת יאכלו כשר ישמרו חגים ויהיו דתיים או חרדים?

תשובה

בס"ד

שלום רב

השאלה שלך משקפת תפיסה דתית מאוד פשטנית. כאילו א-להים הוא מלך עריץ שתובע מכולם לשרת אותו לפי פקודותיו.

תפיסת הא-ל באמונה היהודית היא עמוקה מאוד - קצרה היריעה מכדי להסביר כאן מיהו ומהו א-להים לפי האמונה היהודית.

כדי להשיב לשאלתך אשווה את הדרישה לקיים מצוות לדרישה של הורים מהילד שלהם שלא ישתעשע כל היום במגרש אלא יקדיש זמן ללימודים.

הילד שלא מוכן לוותר אפילו על שעה אחת במגרש תמהה: "למה אתם רוצים שאני אלמד תורה ועברית, אנגלית וחשבון? מה עוזר לכם שאני לומד ולא משחק?"

התשובה של ההורים היא שהלימודים של הבן לא עוזרים להם - אלא עוזרים לו. ההורים מתבוננים לטווח רחוק יותר ויודעים מה יהיה הנזק לילד שלהם אם רק ישחק ולא ילמד.

כך התשובה שלי לשאלתך: א-להים יודע שהשבת, הכשרות וכל המצוות האחרות הם התועלת הגדולה ביותר לעם ישראל. הם עקר ותכלית החיים.

יהודי שחוזר בתשובה ולומד תורה מבין את החשיבות של התורה לעם ישראל ממילא כולו מגויס ללימוד תורה ושמירת מצוות. הוא עושה זאת בשלמות מלאה ובשמחה כי הוא יודע שזאת הדרך הנכונה, לא בגלל שזה עוזר לא-להים אלא בגלל שזו האמת וזה הטוב לעצמו, לעמו ולעולם כולו.