אשרה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 06/08/23 13:04 יט באב התשפג

שאלה

ב"ה

לכיפה

שלום כבוד הרב גלעד שטרואס

ספר החינוך מצוה תכח - שלא ליהנות מציפוי עבודה זרה

שנמנענו שלא ליהנות מצפויי עבודה זרה, ואף על פי שהעבודה זרה עצמה אינה אסורה בהנאה, כגון המשתחוה לדבר שאין בו תפיסת יד אדם כגון הר או בהמה או אילן שאינם נאסרין בהנאה, אבל הצפוי שעליהם מכל מקום אסורים בהנאה שהוא בכלל משמשי עבודה זרה שאסורין, ועל זה נאמר דברים ז', כ"ה, לא תחמוד כסף וזהב עליהם ולקחת לך.

כתוב : או אילן

איך זה מסתדר עם אשרה ?

תודה ממשה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

הכוונה ליצורים טבעיים שאדם לא מייצר אותם: כמו הרים וגבעות, נחלים ונהרות, עצים ובעלי חיים - כל אלו גם אם גויים מתייחסים אליהם כעבודה זרה הם לא נאסרים. אבל אם מצפים אותם בכסף או זהב - הכסף והזהב הללו נאסרים.

להלן ציטוט מהשולחן ערוך:

...כל שאין בו תפיסת יד אדם ולא עשהו אדם אע"פ שנעבד הרי זה מותר בהנאה לפיכך המשתחוה להר לא נאסר ואפילו אבני הר שנדלדלו ועדיין הם במקומם ועבדם שם אינן נאסרים וכן הנהרות והמעינות של רבים ואילנות שלא נטען לשם אלילים אינם נאסרים ומכ"מ אע"פ שלא נאסר גוף האילן כשמשתחוה לו כל השריגים והעלים והפירות שיוציא כל זמן שהוא נעבד אסורים בהנאה:

דבר שאין בו תפיסת ידי אדם שנעבד אע"פ שהנעבד עצמו מותר בהנאה ציפויו אסור בהנאה.

לעניין השאלה אודות אילן: אשרה היא עץ שהיו נוטעים הגויים יושבי ארץ ישראל לפולחן