בחירה חופשית - בן סורר ומורה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 03/08/23 22:15 טז באב התשפג

שאלה

שלום כבד רב, ראשית, אם השאלה תפורסם באתר, אשמח שתמחקו את שמי.

הייתי בבית הכנסת בו הרב דרש כך, לפני מה שהבנתי מדברי הגמרא, למה נסמכה פרשת אשת יפת תואר לבן סורר ומורה? כדי ללמד שהלוקח אשת יפת תואר עתיד לצאת ממנו בן סורר ומורה. הרב נתן דוגמה בסיפור של אבשלום, שמרד באביו תמיד המלך, ואבשלום נחשב רשע. כל הסוגיה קשה לי, הרי למה אבשלום וכל הבנים הסוררים נחשבים רשעים כאשר הם נולדו מאשת יפת תואר? הרי לא הייתה להם בחירה! נגזר עליהם להיות בנים סוררים!

תודה מראש, אשמח לתשובה עם ציון מקורות. יום מקסים :)

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

אדם ששתל עציץ אבל השקהו במים מרים ובעלי חומציות. העץ יגדל אבל לא יניב פירות טובים וגדולים, אלא יהיו לו חסרונות מסוימים. כך אדם שנזרע מזרע לא טוב ולא ירא אלוקים באמת, יש בבנים הנוצרים מכך חסרונות. אמנם אין אנו יודעים חשבונות של עולם, אבל צריך לקחת בחשבון שבד"כ בן שגדל אצל הורים הבאים משתי תרבויות, שאחת צריכה להרוג את השניה, ברור שבית כזה מלא מתחים ויחס קשה, לכן לבן הגדול יש סיכוי להיות סורה ומורה. זה לא אומר שחייב להיות כך, שהרי כל אדם יש לו בחירה חופשית והוא יכול לשפר דרכיו ודרכי התנהגותו, אבל זה שייך בבחירה חופשית ומאמץ. ומה שחז"ל אומרים שיש סיכוי טוב שהנולד מיפת תואר יהיה גם בן סורר ומורה, אבל אין חיוב לכך והוא יכול לתקן דרכיו, אבל זה קשה לו יותר, בגלל הזרע הגויי שבו וכן בגלל המתח שבין ההורים.

שבת שלום

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ