שְׁלֹשָׁה הֵמָּה נִפְלְאוּ מִמֶּנִּי...

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 25/07/23 22:02 ז באב התשפג

שאלה

שלום לרב!

יש לי שלוש שאלות הכרוכות זו בזו:

א. מהו הדין לגבי אדם הרוצה לכרות ברית אך אינו יכול לשנס מותניו משום זקנותו או משום בעיה של אין אונות? האם נגזר על אדם זה להיות ערירי גבר לא יצלח בימיו, או שאפשר לו לשאת אישה?

ב. ישנם ישישים עריריים במגזר החרדי, או שישנו כנראה מנהג במגזר החרדי, שאדם בא בימים וחולה ושאינו נשוי, נושא אישה צעירה למדי ע"מ שתטפל בו, והיא יורשת את נכסיו כאשתו לאחר מותו. אך מפאת שאלה א' הנ"ל אינני יודע אם יכולה היא לכרות עמו ברית משום שלא לכוונת בעילה הוא נישא אלא למטרת סיוע וסיעוד לעת חולשת זקנותו. שאלתי היא: האם אפשר לגבר ערירי זה לשאת אישה והיא כורתת עמו ברית מסיבת הרשאת יחוד שניהם תחת קורת גג אחת לסייעו ולסעדו?

ג. האם מותר לאדם קשיש רווק או נשוי לשעבר להיות מטופל בביתו ע"י מטפלת, המשמשת לו כסוכנת בית ויחסיהם אחד כלפי השני הוא בנוהג אפלטוני ושמירת האתיקה התורנית והכללית, כדוגמת דוד המלך שבקשו לו את אבישג השונמית, כדכתיב: (מלכים-א א' ד') וַתְּהִי לַמֶּלֶךְ סֹכֶנֶת וַתְּשָׁרְתֵהוּ, וכפי שמעיד הכתוב: וְהַמֶּלֶךְ לֹא יְדָעָהּ?

בתודה מראש!

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אסור לאדם לחיות בביתו עם אישה ללא קידושין בשום תנאי.

אדם חסר אונים יכול להתחתן עם אישה כדת משה וישראל, בתנאי שהיא יודעת ומסכימה.

ציטוט מפניני הלכה: "מי שאשתו מוחלת לו על עונתה בלב שלם, מחילתה מחילה".

https://ph.yhb.org.il/category/%D7%A9%D7%9E%D7%97%D7%AA-%D7%94%D7%91%D7%99%D7%AA-%D7%95%D7%91%D7%A8%D7%9B%D7%AA%D7%95/%D7%91-%D7%94%D7%9C%D7%9B%D7%95%D7%AA-%D7%A2%D7%95%D7%A0%D7%94/