אבא מתבזה בהערות בבית הכנסת על שמירת מנהגים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 23/07/23 11:05 ה באב התשפג

שאלה

אבא בגיל 86, מייסד בית הכנסת של העדה התימנית לפני 55 שנים, אנוכי מתפלל עם אבא עשרות שנים בבית הכנסת הנ"ל. לפעמים בשבתות אבא מעיר הערות לטובת הציבור בבית הכנסת על המנהגים הנכונים.

אבא רואה עצמו בצדק כבעל זכויות בבית הכנסת, ואילו הציבור כבר דור שני ברובו ולא יודע על מה אבא מדבר. בשבת האחרונה אבא התעמת אישית עם מתפללים בבית הכנסת מעל בימת התפילה, שצעקו לעברו וביזוהו.

לפני תפילת מוסף אבא ביקש שוב להמשיך בדבריו. בשלב זה קמתי ועזבתי, על מנת כי יחזור בו מביזוי נוסף.

כיצד עליי לנהוג להבא ? אודה לתשובתכם.

תשובה

שלום וברכה

הבעיה שאתה מעלה היא ידועה מאוד, ומלווה פעמים רבות את הגיל המבוגר. הוא רואה את עצמו כאחראי לשמירת המנהגים והמסורת, ומוכן אף לספוג ביזיונות על כך, אולם לא לזוז ממקומו.

ובאמת כואב לראות את חוסר היכולת של כל הצדדים לקיים את השיח כראוי - בין של הצעירים, ובין של אביכם המבוגר.

מה התפקיד שלך במצב הזה ? אתה המתווך. מתווך המציאות בפני אבא שלך; מתווך המציאות בפני הצעירים.

קשה מאוד לדבר על כך בעת ההתרחשות. אולם כדאי מאוד שתקיים שיחה עמוקה עם אבא שלך בימי החול דווקא, לא כשמתרחש דבר מה בבית הכנסת, ותגבש איתו דרכים שמחד גיסא יש בהם סיכוי שיקשיבו לו ומאידך גיסא שהוא גם ידע לצמצם עצמו רק לנושאים העיקריים.

ואם אתה יכול להפגיש את ה"צעירים" איתו לערב מסודר, שבו יוכרעו הדברים וממילא יבוא שלום לעולם - זה הדבר הטוב ביותר לעשותו.

כל טוב ובהצלחה גדולה