נדרים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 21/07/23 10:11 ג באב התשפג

שאלה

כבוד הרב שלום, אני ומשפחתי היינו בשריפה גדולה ובסכנת חיים ממשית. אני נדרתי בקול שאשתדל לשמור שבת ושבכל פעם שאמא שלי תדליק נרות שבת אדליק ביחד איתה. אני יודעת שאני אעשה ככול שביכולתי לעמוד בנדר הזה אבל מפחדת שלא אצליח. מכיוון שאני אמורה לטוס ביום שבת. מכיוון שאמרתי שאשתדל לשמור שבת משהו יכול לקרות לי אם זה לא יהיה בשליטתי? מכיוון שלא אני קבעתי את הטיסה. תודה רבה.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

נדרים צריך לקיים. וודאי נדר שנודרים בשעת צרה ומבקשים ישועה משמים.

ציטוט מתוך השולחן ערוך: "נדר שנדר בשעת צרה, אין להתיר אלא לצורך מצוה או לצורך גדול, כמו נדר על דעת רבים".

טיסה בשבת אינה צורך מצווה ואינה צורך גדול.

כשהיית בסכנה ידעת לבקש ישועה משמים ולהבטיח תיקון מצדך, אחרי שבאה ישועה משמים את לא רוצה לעמוד בהתחייבות שלך?

צריך לתכנן את החיים ככה שהנדר יקויים.

בדברים שלך מתערבבות שלש התחייבויות שונות. חשוב שתדייקי במילים עליהן התחייבת בנדר שלך:

אם נדרת להדליק נרות יחד עם אמא שלך- את צריכה להדליק יחד אתה, במקום ובזמן שאמא שלך מדליקה נרות.

אם נדרת להדליק נר שבת - את צריכה להדליק נר שבת בזמן כניסת השבת (לא בלילה).

אם נדרת לשמור שבת - את צריכה לשמור שבת, שמירת שבת לא קשורה רק להדלקת נר שבת.

אם ברור לך שבשום אופן אינך יכולה לעמוד בנדר הזה - עדיף שתפני באופן מעשי לרב (ביישוב שלך) שיעשה לך התרת נדרים. עדיף לעשות התרת נדר מאשר לא לעמוד בנדר.