עובד זר בבית הכנסת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 26/06/23 07:36 ז בתמוז התשפג

שאלה

לרב שלום!

אני בחור דתי בעל כיסא גלגלים, הנעזר בעובד זר.

בקרוב בעזרת השם יהיה לי זמן להשקיע יותר (בלי נדר) בלימוד תורה בבית המדרש קרוב למקום מגוריי, שם בעיקר, לא מעט פעמים, אני מצליח להתרכז בלימוד.

העניין שהעובד הזר צריך להיות קרוב אליי כדי להפוך לי עמודים, להביא ספרים וכדומה כשאין לי חברותות, ואיני יודע מבחינה הלכתית מה מותר לו לעשות בתוך בית המדרש?

אותו העניין בבתי הכנסת בין מנחה לערבית, בהם אני צריך אותו בהחלט, מה מותר לו לעשות בתוך בית הכנסת?

אציין שיש גבול עד כמה הטא גולש באינטרנט בסלולארי, אלא יותר אוהב לקרוא ספרי חול.

תודה רבה

דורון

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על דרכך, ואני מבקש להיות שותף אתך בברכה ובתפילה שתצליח בלימודך ובדבקות שלך.

מותר לעובד זר להיכנס לבית הכנסת כדי לסייע לך.

אין הלכות מפורשות ומדויקות מה מותר לו לעשות ומה לא. ברם, אפשר להפעיל את השכל הישר, ולראות האם הפעולות שהוא עושה מחללות את קדושת בית הכנסת, או שהן לגיטימיות לחלוטין, שהלוא לא מוטל עליו לשבת ולהשתעמם במשך הזמן של הלימוד שלך.

נראה שאם הוא גולש לעצמו בפלאפון או קורא ספר - זו לא נראית פעולה המבזה את המקום. כך נוהגים בני אדם אפילו במקומות המכובדים ביותר.

הלוא כן ?

כל טוב