פרשת המבול - האם אנחנו אוהבים אחדות או נגדה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 11/06/23 16:36 כב בסיון התשפג

שאלה

שלום לך כבוד הרב רציתי לשאול , דור הפלגה היו מאד מאוחדים ודיברו בשפה אחת ומרוב אחדות ,התאחדו לבנות מגדל להגיע לשמים וכתוצאה מכך אלוהים בילבל את שפתם כדי שלא תהיה אחדות וברגע שאין אחדות גם יש אמונה באלוהים , והשאלה שלי היא כזו , אולי בגלל זה , זה טוב שבימינו עם ישראל לא מאוחד ויש ימין ויש שמאל , ויש דתיים ויש חילוניים כי אם כולנו היינו דתיים אולי היה שוב קורה עניין של מגדל בבל ?

תשובה

שלום וברכה

הסוגיה שאתה מעלה מתאימה מאוד לפרשת השבוע – פרשת קרח.

שכן היא מלמדת שיש מחלוקות טובות ומחלוקות הרסניות.

בצד השני של המטבע יש אחדות שהיא טובה ויש אחדות שהיא רעה.

יש אחדות רעה. כשאר כולם מדברים ב"שפה אחת ודברים אחדים", ובשמה של האחדות הופכים לאחידות, ולא זו בלבד אלא שרומסים את מי שאינו הולך בתלם – זו אחדות רעה מאוד. כך פירש יפה הנצי"ב בפירושו "העמק דבר" את פרשת מגדל בבל ואת חומרתה.

לעומת זאת, כאשר יש י"ב שבטים, מגוונים מאוד, וכל שבט ושבט מביא את הייחודי שבו, ואת מה שקיים דווקא בו, והדבר אמנם מעורר מחלוקות, אך יש מרכז אחד שכולם סובבים סביבו – ירושלים, והמחלוקות מתחוללות מתוך התפישה הזו – אז האחדות מאוד מבורכת, והיא אינה סותמת פיות ומשטחת את התפישות השונות, כי אם מעצימה אותן, אך כאמור: כולם סביב ירושלים, זהו דבר מופלא ומכונן את הסדר בצורה הטובה ביותר.

כל טוב