איך ה' מחייה רע

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 05/06/23 08:10 טז בסיון התשפג

שאלה

שלום,

אומרים שה' מחייה את הכל.

נניח יושב מחבל מתכנן איך להרוג 10 אנשים ואז יוצא והורג 10 אנשים, נשים וילדים.

אז איך ה' מחייה את המחשבות שלו כשהוא מתכנן את מה שהוא מתכנן, את ההליכה שלו לקראת הפיגוע, את הפיגוע עצמו שהורג את כל האנשים?

ויש דברים יחסית הרבה יותר גרועים.

פוטין שיושב כל היום ומתכנן דברים וכבר נהרגו בגללו הרבה מאד.

אסד שנהרגו בגללו ונפצעו הרבה מיליונים ועוד מיליוני פליטים.

וכן הלאה.

אז איך ה' מחייה את כל הרוע הזה?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

את וודאי צודקת, יש בעולם דברים נוראיים, קשים מנשוא, יש זוועות גדולות יותר מאלו שאת מתארת כמו היטלר והשואה או מסעי הצלב...

עם זאת, אין לנו ברירה אלא לקבל את העובדה שד' פועל את כל הרעות הללו - מפני שאנחנו מאמינים באל אחד בלבד - לכן אין ולא יתכן, שום מקור אחר למה שקורה בעולם. בתפיסה שלנו אין מישהו אחר שפועל דבר, הכי קטן, נגד רצון ד'.

על כך אנחנו מתפללים בכל בקר: "יוצר אור ובורא חושך עושה שלום ובורא את הכל" = 'הכל' פרושו כל הדברים הקשים והנוראים, כל המחלות וכל האסונות והמלחמות.

ההסבר לשאלה זו נאמר בספר איוב.

איוב היה מוטרד בדיוק מהשאלה שלך - איך יתכן שהאל הטוב מחולל כל כך הרבה רעה בעולם.

התשובה שהיא פשוטה מצד אחד ובלתי מספקת מצד שני: אנחנו, הברואים, חיים בבריאה אלוקית. ההבנה שלנו מתפשטת רק בתוך הבריאה, אינה יכולה להשיג את חכמת הבורא - מי שמצוי מחוץ ומעל העולם הנברא. הרעות והאסונות הם רצון אלוקי בלתי נתפס בשכלנו. כך אנו מקבלים זאת ומשלימים עם הרעה. ברור לנו שאם זה רצון ד', זה נכון וראוי. לכן אנחנו מברכים על הרעה כשם שמברכים על הטובה.