שני הלויתנים הגדולים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 30/05/23 14:02 י בסיון התשפג

שאלה

שלום לרב!

אמר רב יהודה אמר רב (ב"ב עד/ב): כל מה שברא הקב"ה בעולמו זכר ונקבה בראם, אף לויתן נחש בריח (הוא לויתן זכר וזקוף הוא כבריח), ולויתן נחש עקלתון (לויתן נקבה שמקיף את העולם), זכר ונקבה בראם, ואלמלי נזקקין זה לזה (כלומר שאם יפרו וירבו) מחריבין כל העולם כולו, מה עשה הקב"ה? סירס את הזכר והרג את הנקבה ומלחה לצדיקים לעתיד לבא, שנאמר (ישעיה כז, א): "וְהָרַג אֶת-הַתַּנִּין אֲשֶׁר בַּיָּם".

האם אפשרי ששני הלויתנים הגדולים הינם סימבול לנשמת משיח וזוגתו, שאסור להם בגלגולם בקץ הימים לבוא זה עם זה, שאפשר שמחמת זיווגם שיזדווגו יתפרדו כל הברואים הנאחזים בהם ויתפזרו כניצוצות קדושה ואגב כך יחרב העולם וישוב להיות בתהיה ובהיה?

ולכן הקב"ה סירס את הזכר שלא יבוא לידי תשמיש, והרג את הנקבה ועיברה בגוף הליותן הזכר על מנת שיהיו כאחד וינטרו את העולם?

ולא הבנתי לפי סברה זו מהו "ומלחה לצדיקים לעתיד לבוא", האם יתכן "לעבדה ולשמרה"?

בתודה מראש!

תשובה

בס"ד

שלום רב,

הרמב"ם - בהקדמה לפרק חלק - קובע שאגדות כאלה מסתירות רעיונות עמוקים.

קטונתי מלחוות דעה בעניין גדולים כאלה.