הסכם מאהבה של צהר וויתור עתידי של הבעל על דברים שלא זכה בהם

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 28/05/23 06:14 ח בסיון התשפג

שאלה

שלום לרב,

אני מתחתן בעז"ה בקרוב, ויש לי שאלה הלכתית ספציפית לגבי הסכם מאהבה של צהר (שאני מבין שהרב תומך בו - הן מתשובות והן מעצם היותך חבר הנהלת הארגון). האם לא קיימת בעיה הלכתית אם מסתפקים בחתימה על הסכם זה לפני הקידושין כי הבעל לא יכול להסתלק/לוותר על דברים שעוד לא זכה בהם כלל, ואין כאן צורך בפתרון של הגמרא בכתובות פג. "בכותב לה ועודה ארוסה" (שנידון בהרחבה בשו"תים. ממילא בפועל יהיה צורך לחתום על איזה כתב ויתור דווקא מתחת לחופה, בין הקידושין לבין הנישואין)?

אין התייחסות לזה בהנחיות לחתימה על ההסכם למשל כאן: http://www.tzohar.org.il/heskemeahava2/%D7%97%D7%AA%D7%99%D7%9E%D7%94-%D7%A2%D7%9C-%D7%94%D7%A1%D7%9B%D7%9E%D7%90%D7%94%D7%91%D7%94/

אך אני מבין שבלי הקפדה על זה הוא לא בהכרח יהיה תקף (לפחות עפ"י דין תורה - גם אם יכול להיות שיתקבל בבית משפט).

האם אני טועה, או שבאמת יש צורך לחתום על ויתור בין הקידושין לבין הנישואין (ואז אולי כדאי גם להוסיף את זה להנחיות שבאתר?)

בתודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

ראשית, ברכות לנישואיכם. זכו להקים בית שמח ובריא, קדוש וטהור בישראל.

אני לא בטוח שהבנתי את השאלה. הבעל כלל אינו מסתלק או מוותר על דברים בהסכם מאהבה.

להפך, הוא מתחייב לספק מזונות בסך מסוים, והוא לא צריך לזכות בשום דבר קודם להתחייבות זו.

על כן, אין ערעור כלשהו על הסכם זה, ועל דרכו ההלכתית, אלא אם כן לא הבנתי טוב מספיק את מה שאתה שואל.

כל טוב ושמחה