ניסים, ומוסר גויים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 07/05/23 14:17 טז באייר התשפג

שאלה

יש לי שתי שאלות לא קשורות, אבל פשוט רציתי לדעת מה דעת הרב בנושאים אלו(לאור דיון שהיה לי עם חבר).

1. האם הסיפורים שמספרים על גדולי דור נכונים? למשל סיפורי ניסים על הרב חיים קנייבסקי, או הרב עובדיה? זאת אומרת נכון שיש סיפורים שממציעים, אך האם להאמין משום העובדה שהם יכולים לקרות? או שהם לא יכולים לקרות והם על דרך מקרה כמו כל דבר או עיוות המציאות?

2. האם זה נכון שהגויים מוגבלים בכמות המוסריות שהם יכולים להגיע לעומת יהודים?

תשובה

שלום וברכה

א. אין לי כלים כלשהם לדעת דבר מה בשאלה האם אלו סיפורים אמיתיים או לא. החלטתי גם לא להקדיש זמן לבירור שאלה זו, אלא ללכת לאור תפישת עולם אחרת: גם בלי לדעת דבר על העובדות – עצם הדבר שמספרים עליהם סיפורים מעין אלה היא החשובה. ובמקביל, לא לבנות את אמונתי על סיפורי ניסים אלה.

ב. אני מתקשה לקבל עמדה זו. מוסריותו של האדם היא חלק מצלם א-לוהים שבאדם, וכל באי עולם יכולים להיות מוסריים. התורה תבעה מהם את המוסר, עוד לפני שיוסד עם ישראל (לדוגמה: "כי מלאה הארץ חמס מפניהם"), ונביאי ישראל טענו טענות מוסריות גם נגד הגויים.

כל טוב