אמרת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 05/05/23 11:52 יד באייר התשפג

שאלה

אמרת פעם שאלוהים לא יתן לנו להתבולל איך בדיוק?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אני לא יודע מה יהיה אבל אני יודע מה היה.

דוגמה לזרם התבוללות שנבלם לחלוטין - דרכם וגורלם של יהודי גרמניה:

"...סיפורה של קבוצת אנשים מוכשרים, יצירתיים, נאמנים לעצמם ולמולדתם, פטריוטים, ישרי דרך, עתירי הישגים. לחברה בתוכה חיו תרמו יהודי גרמניה תרומה שעלתה עשרות מונים על חלקם היחסי בה. לכאורה – הישג אדיר. אך בפועל, כפי שמעיד הפרק האחרון של הסיפור, התברר שכל ההישגים היו רק תפאורה מדומה של הצלחה, שכן לאותה קבוצת אנשים מוצלחים וכשרוניים הייתה בעיה קטנה אחת: הם היו יהודים. ולכן כל מגוון כשרונותיהם, חלקם גאוניים, והעובדה שהחזיקו בידם שליש מפרסי נובל שגרמניה זכתה בהם - לא יכלו להפוך אותם למקובלים בחברה הגרמנית, לא יכלו לעשותם שווים, לא היה בהם די כדי להופכם בשר מבשרה של גרמניה. הם נחשבו בעיני החברה ל"חיצוניים", בלתי-שייכים, מנוכרים, ומשנות השלושים של המאה העשרים גם לאויבי האומה והאנושות בכלל..." (מתוך https://www.yadvashem.org/he/education/educational-materials/books/german-requiem.html)

אפשר לראות בגורלם הטרגי של יהודי גרמניה דרך (קשה!) שמונעת התבוללת בגויים.