יין שנפתח \ נמגז ע"י מחלל שבת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 05/05/23 17:13 יד באייר התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב,

אשמח לדעת האם יש בעיה כאשר מחלל שבת פותח יין \ מוזג לתוך הכוס, האם היין הופך לאסור לשתייה? או שמא מספיק שהוא יהודי?

הבנתי שלמשל במסעדות כשרות או אירועים כשרים בצרפת יש תמיד ממונה שנקרא Chomer שתפקידו לפתוח ולמזוג את היין, והוא חייב להיות שומר שבת אחרת היין אסור לשתייה ולכן קהילת יוצאי צרפת נוהגים להחמיר בזאת. (אשמח לדעת גם מהו פירוש אסור בשתייה ואסור בהנאה ומה ההבדל ביניהם)

לפי יהודי צרפת המקור לכך הוא: שולחן ערוך, יורה דעה, סימן קכ"ד, סעיפים א-כו.

תשובה

שלום וברכה

פוסקי הלכה חלקו בכך.

ביסוד ההלכה, זה אכן היה מעמדו של היין כאשר מחלל שבת נגע בו. הוא גם אסור בצריכה לשתיה, אך גם בכלל בהנאה (כגון למכור אותו).

הסיבה שיש שאינם פוסלים את היין כיום נובע מאופיו השונה של החילון שבימינו. בעבר אי שמירת שבת הייתה המרת דת, ועל כן ראו במי שנגע ביין כקשור לעבודה זרה. בימינו, אין מדובר בזיהוי הזה, ומחללי השבת - על אף שהם מפרים לא עלינו את ברית השבת עם הקב"ה - אינם ממירי דת, וזהותם היהודית קיימת. שאלה זו עמדה כבר בפני הרב עטלינגר זצ"ל, לפני למעלה ממאה וחמישים שנה, ובשל מערכת השיקולים הזו הוא נמנע מלפסוק שהיין תמיד פסול.

מכאן ואילך אפוא הדבר תלוי במנהגי הקהילות.

כל טוב