למה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 26/04/23 21:52 ה באייר התשפג

שאלה

למה כשהאל הציע את התורה לעמים אחרים הם סירבו לקבל אותה הם חשבו שהאל התנכי זה פשוט אל מדת אחרת?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אתה מתייחס לתיאור שכתוב במדרש (להלן).

מדרשים כאלה לא נועדו ללמד היסטוריה. הם באים לבטא רעיון. הרעיון הוא שהתורה מתאימה לאופי של עם ישראל, שאומר 'נעשה ונשמע' בלי לערער. התורה לא מתאימה לאופי של עמים אחרים.

"וַיֹּאמַר ה' מִסִּינַי בָּא" (דברים לג, ב) –

כְּשֶׁנִּגְלָה הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא לִתֵּן תּוֹרָה לְיִשְׂרָאֵל, לֹא עַל יִשְׂרָאֵל בִּלְבַד הוּא נִגְלָה, אֶלָּא עַל כָּל הָאֻמּוֹת.

בַּתְּחִלָּה הָלַךְ אֵצֶל בְּנֵי עֵשָׂו וְאָמַר לָהֶם: מְקַבְּלִים אַתֶּם אֶת הַתּוֹרָה?

אָמְרוּ לוֹ: מָה כָּתוּב בָּהּ?

אָמַר לָהֶם: "לֹא תִרְצָח" (שמות כ, יב).

אָמְרוּ לְפָנָיו: רִבּוֹנוֹ שֶׁל עוֹלָם, כָּל עַצְמוֹ שֶׁל אוֹתוֹ אֲבִיהֶם רוֹצֵחַ הוּא ("וְהַיָּדַיִם יְדֵי עֵשָׂו" בראשית כז, כב) וְלֹא הִבְטִיחוֹ אָבִיו אֶלָּא עַל הַחֶרֶב ("וְעַל חַרְבְּךָ תִחְיֶה" בראשית כז, מ) –

אֵין אָנוּ יְכוֹלִים לְקַבֵּל אֶת הַתּוֹרָה.

הָלַךְ לוֹ אֵצֶל בְּנֵי עַמּוֹן וּמוֹאָב וְאָמַר לָהֶם: מְקַבְּלִים אַתֶּם אֶת הַתּוֹרָה?

אָמְרוּ לוֹ: מָה כָּתוּב בָּהּ?

אָמַר לָהֶם: "לֹא תִּנְאָף" (שמות כ, יב).

אָמְרוּ לְפָנָיו: רִבּוֹנוֹ שֶׁל עוֹלָם, כָּל עַצְמָם שֶׁל אוֹתָם הָאֲנָשִׁים אֵינָם בָּאִים אֶלָּא מִנִּאוּף ("וַתַּהֲרֶיןָ שְׁתֵּי בְנוֹת לוֹט מֵאֲבִיהֶן" בראשית יט, לו) –

אֵין אָנוּ יְכוֹלִים לְקַבֵּל אֶת הַתּוֹרָה.

הָלַךְ לוֹ אֵצֶל בְּנֵי יִשְׁמָעֵאל, אָמַר לָהֶם: מְקַבְּלִים אַתֶּם אֶת הַתּוֹרָה?

אָמְרוּ לוֹ: מָה כָּתוּב בָּהּ?

אָמַר לָהֶם: "לֹא תִּגְנֹב" (שמות כ, יב).

אָמְרוּ לְפָנָיו: רִבּוֹנוֹ שֶׁל עוֹלָם, כָּל עַצְמָם שֶׁל אוֹתָם הָאֲנָשִׁים אֵינָם חַיִּים אֶלָּא מִן הַגְּנֵבָה וּמִן הַגֶּזֶל ("פֶּרֶא אָדָם יָדוֹ בַכֹּל וְיַד כֹּל בּוֹ" בראשית טז, יב) –

אֵין אָנוּ יְכוֹלִים לְקַבֵּל אֶת הַתּוֹרָה.

לֹא הָיְתָה אֻמָּה בָּאֻמּוֹת שֶׁלֹּא הָלַךְ וְדִבֵּר וְדָפַק עַל פִּתְחָהּ, אִם יִרְצוּ וִיקַבְּלוּ אֶת הַתּוֹרָה.

וְאַחַר כָּךְ בָּא לוֹ אֵצֶל יִשְׂרָאֵל,

אָמְרוּ לוֹ: "נַעֲשֶׂה וְנִשְׁמָע" (שמות כד, ז).

זֶהוּ שֶׁנֶּאֱמַר: "ה' מִסִּינַי בָּא וְזָרַח מִשֵּׂעִיר לָמוֹ הוֹפִיעַ מֵהַר פָּארָן וְאָתָה מֵרִבְבֹת קֹדֶשׁ מִימִינוֹ אֵשׁ דָּת לָמוֹ" (דברים לג, ב).