למה קוראים את שיר השירים בשבת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 20/04/23 08:13 כט בניסן התשפג

שאלה

יהדות

תשובה

בס"ד

שלום רב,

מנהג זה נתקן כנראה בתקופה מאוחרת. שורשיו בחוגו של האר״י בצפת. כך מצאנו בתולדות האר״י, תחת הכותרת ׳הנהגות האר״י ומקובלי צפת׳: ״עיין כי שיר השירים עלה במעלה על כל השירים, אפי׳ השירה ששר מרע״ה לא היתה מעולה כמו שיר השירים אשר לשלמה. ובעבור זה ראיתי בצפת תוב״ב כמה חסידים מקובלים נהגו לאומרו בכל ערב שבת קודם קבלת שבת קורין כל השיר השירים בניגון ובנעימה קדושה״

על פי הרב טוביה ליפשיץ

https://asif.co.il/wpfb-file/60-pdf/

הקשר הרעיוני בין המגילה והשבת נמצא במוטיב של חיבורים של אהבה. יום השבת בכלל, וליל שבת בפרט, הוא זמן של קירוב גדול בין ישראל לקב"ה. על פי הקבלה, ליל שבת נתפס כשעה של איחוד וחיבור רוחני בין העם לקב"ה. השבת כולה היא יום של אהבה ודבֵקות בין השניים. קריאת המגילה בערב שבת יוצרת הזדמנות למפגש מיוחל בין העם לאלוקיו, כל שבוע מחדש. כנסת ישראל, המתפנה מעיסוקיה האחרים במשך השבוע, מתחברת בערב שבת, בעת קריאת המגילה, עם הקב"ה בדבֵקות ובניחותא. קריאת שיר השירים יוצרת בכך הזדמנות לחידוש חיבור האהבה בין עם ישראל לקב"ה, מדי שבוע בערב שבת.

על פי גב' מונה שרייבר

https://orot.ac.il/%D7%A2%D7%99%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%9D-%D7%91%D7%A1%D7%99%D7%93%D7%95%D7%A8-%D7%94%D7%AA%D7%A4%D7%99%D7%9C%D7%94-%D7%A9%D7%99%D7%A8-%D7%94%D7%A9%D7%99%D7%A8%D7%99%D7%9D-%E2%80%93-%D7%9C%D7%A4%D7%A0%D7%99-%D7%A7%D7%91%D7%9C%D7%AA-%D7%A9%D7%91%D7%AA