בעל הקורא מדבר

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 10/03/23 08:36 יז באדר התשפג

שאלה

שלום רב,

בבית הכנסת בו אני מתפלל בעת קריאת התורה ואף היום, בעת קריאת המגילה, רב בית הכנסת אשר הוא בעל הקורא כמעט תמיד מדבר בשעת הקריאה.

למשל היום במהלך הקריאה כאשר אחד מן היושבים קרוב לבימה דפק חזק על הכיסא לשמע שמו של המן, הרב אותו אני מכבד מאוד, אמר במליצה ״אתה תשלם על הכיסא״ וזאת תוך כדי הקריאה. הדבר קורה כמעט כל שבת כאשר הוא אומר דברי מליצה ודברים לא הכרחיים בשעת הקריאה.

שאלתי היא,

האם אין הדבר אסור מבחינה הלכתית?

ואם אכן כך, מה אוכל לעשות? מבקש את הדרכתך.

בנוסף בשעת קריאת התורה,

הוא מעמיד לצידו סומך עם תיקון קוראים, אשר יחד עם הקריאה מסמן בידו בגובה עיניו של הרב הקורא, את המילים בתיקון, ולעיתים הרב נעזר בכך לשם הקריאה ומרים את עיניו לתיקון.

האם אין הדבר בעייתי, כי יכול לצאת שהוא יקרא מן התיקון ולא מן ספר התורה?

גם בזאת אבקש את עזרתך והדרכתך.

בכבוד רב,

נ.

תשובה

שלום וברכה

מטבע הדברים, השאלה גורמת לי מבוכה גדולה, שכן קשה בכלל לבקר בני אדם אחרים, ועל אחת כמה וכמה את רב הקהילה.

הדיבור תוך כדי קריאה הוא בעייתי מאוד, מסיבות רבות. כאשר מדובר במגילה - זה ממש הפסק; כאשר מדובר בקריאת התורה - אפשר שזה הפסק בתוך ברכות התורה, ואף שניתן לטעון כי גם בלימוד תורה מפסיקים לעתים בדיבור, קריאת התורה בציבור אינה רק תלמוד תורה, אלא היא שחזור מעמד הר סיני, וממילא יש לנהוג באימה ובפחד. ובכלל, דיבורים בתפילה ובקריאה הם מכה גדולה שחובה להתמודד עימה, ולא להצטרף אליה.

אני לא יודע מה ניתן לעשות. אפשר שיש לרב שיקולי ״קירוב״ בדיבורים האלה.

הקריאה בוודאי חייבת להיות מתוך ספר התורה ולא מתיקון.

מה אני מציע לעשות ?

איני יודע. אם אפשר להתפלל במקום אחר, ולא להיתקל במציאות זו - נראה לי שזה יותר נכון; אם לא ניתן - להתרכז בדבריך שלך.

כל טוב ויישר כוח על הרגישות