ריאיון "צולם ביום חול"

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 21/02/23 06:51 ל בשבט התשפג

שאלה

הוזמנתי ל"שיח אולפן" על כתב-היד של התנ"ך העומד למכירה פומבית. אני חוקר אותו כבר חמש שנים ונחשב למומחה בנושא. תיאמתי את בואי לאולפן, ואז אמרו לי בזהירות שהתוכנית משודרת בשבת. ראיתי תשובה קודמת שלך המסתייגת מהשתתפות בתוכנית מעין זו, אף שתישא כתובית "צולם ביום חול". המפיקים אמרו לי שהתוכנית נמצאת גם ברשת לצפייה בכל עת, וגם שאנשים דתיים וחרדים נוהגים להתראיין אצלם בתוכנית המשודרת בשבת. לא ייגרם לי שום נזק אישי מהימנעות מהשתתפות בתוכנית. אך יש פה הזדמנות להפצת מידע ותרבות יהודית. האם יש היתר הלכתי לכך?

תשובה

שלום וברכה

כחוקר טקסטים - בוודאי שמת לב שאני מקפיד לא לכתוב שהדבר אסור על פי ההלכה.

שכן, כשאנו דנים מבחינה פורמלית - הדבר אינו אסור, ולא זו בלבד, אלא כפי שכתבת ובצדק - רבים משומרי תורה ומצוות, בעיקר פוליטיקאים חרדיים, עושים זאת, עם הכתובית הנ"ל.

ואני - לא כן עמדי. למרות הלחץ הגדול והמתמיד להתראיין בשבת, בין לחץ חיצוני, אך גם כאב על החמצת האפשרות להביא את דבר ה' ואת דבר המוסר והאתיקה לצופי שבת (הצופים בכל זאת) - איני רוצה להיות חלק מחילול שבת. הכתובית הזו גורמת (לדעתי) נזק, כי היא מטמיעה את ההכרה שהיהודים תחמנים בני תחמנים, ומוצאים דרכים לעקוף את ההלכה.

בין שתי האפשרויות האלה - אתה הבוחר.

כל טוב ויישר כוח