לימוד משניות לעילוי נשמה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 15/02/23 12:55 כד בשבט התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב, יש לי כמה שאלות לגבי לימוד משניות לעילוי נשמה.

קודם כל, סבי החורג נפטר לא מזמן, הוא לצערי היה אדם לא מאמין ואני רוצה לעשות כל שביכולתי לעלות את נשמתו ולהביא לו נחת רוח איפה שהוא נמצא.

שאלתי מרב אחר מה כדאי לי ומה אפשר לעשות לעילוי נשמה, הוא אמר לי גמילות חסדים מעשים טובים ולימוד משניות.

אינני יודע הרבה על לימוד משניות אז אשמח אם תוכל לענות לי על השאלות.

1. מה הן משניות?

2. איך לומדים משניות? ראיתי באיזה אתר שצריך לקרוא פתח אליהו ועוד כל מיני דברים לפני שמתחילים "ללמוד".

3. מה נחשב ללימוד משניות? ( האם אני יכול למשל לראות סרטון שמלמד על משניות ביוטיוב ולפני כן להגיד לעילוי נשמת? )

4. מתי אפשר ללמוד משניות? יש להן זמן מסויים? למשל, אי אפשר לקרוא אותם אחרי רדת השמש או משהו בסגנון?

5. האם במשניות צריך לקרוא פסוקים או פרקים לפי אותיות השם של הנפטר?

6. מה זה מסכת אבות? זה סוג של משניות?

7. האם צריך כמה אנשים ללימוד משניות או שאפשר ללמוד לבד?

8. האם יש איזהשהו ספר עם פירושים או משהו בסגנון?

עוד כמה שאלות:

- האם יש עוד שאפשר לעשות לעילוי נשמה חוץ מגמילות חסדים מעשים טובים ולימוד משניות ? ברצוני בעזרת השם ובלי נדר לעשות לסבי (החורג) עילוי נשמה כל יום או כמה שאפשר.

מצטער אם אלו הרבה שאלות, אשמח אם תוכל להסביר על כל הנושא של לימוד משניות.

כל טוב

תשובה

שלום וברכה

א. משנה הוא החיבור המסודר הראשון של תורה שבעל פה מימות התנאים (בערך משנת 150 לפנה״ס עד 190 אחרי הספירה). זו התשתית של כל התורה שבעל פה וסביבה נבנה מאוחר יותר התלמוד הבבלי. בשל העובדה שהמילה משנה בנויה מאותן אותיות של המילה ״נשמה״ - נהוג ללמוד אותה כעילוי לנשמה.

ב. אין חובה לומר דבר כלשהו לפני לימוד משנה. יש כמובן מנהגים רבים לעשות כך, אולם ביסוד הדברים - לומדים. יש תפילה שמודפסת בהוצאות שונות של המשנה שנאמרת לאחר הלימוד לעילוי הנשמה.

ג. אם הסרטון מביא גם את הטקסט של המשנה - בוודאי. אינו זה משנה באיזה מדיום לומדים את המשנה.

ד. תורה לומדים בכל מצב ובכל תנאי. אין זמנים.

ה. לא.

ו. מסכת אבות היא משנה החותמת את אחד מששת הסדרים של המשנה. היא נחשבת כמשנה שעוסקת במידות טובות, בהנהגות של שופטים וכדו׳. בתרגום ללועזית מכנים אותה ״מסכת האתיקה״ של היהדות.

ז. אפשר ללמוד בכל הרכבץ.

ח. יש אין ספור פירושים למשנה. הפירוש המנגיש ביותר הוא פירוש הנקרא ״קהתי״, ואני חושב שיש אותו גם באפליקציה, כך שמאוד נוח ללמוד איתו.

ט. ההצעה של הרב לעסוק בשלוש הנושאים האלה היא נכונה מאוד. אתה יכול לקבל על עצמך גם לעשות משהו יותר ״יהודי״ לזכרו.

ֿי

כל טוב ויישר כוח