עילוי נשמה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 09/02/23 18:30 יח בשבט התשפג

שאלה

שלום הרב גלעד שטראוס,

מה זה עילוי נשמה?

תודה רבה!

תשובה

בס"ד

שלום רב

לאחר מותו של אדם, נשמתו נידונה בבית דין של מעלה על מעשיו בימי חייו. נשמות הצדיקים מובלות למקומן בגן עדן. מי שאינו צדיק צריך לעבור תהליך של מירוק חטאים. בסיום ריצוי התקופה שנקבעה למירוק הנשמה היא מגיעה למקומה בגן עדן.

כאשר הנשמה נמצאת במירוק החטאים, יש לנמצאים בחיים אפשרות להשפיע על העלאת הנשמה ממקומה למקום גבוה יותר – זהו עילוי נשמה.

עילוי נשמה נעשה על ידי אמירת קדיש ואזכרה על קברו של הנפטר. גם לימוד תורה ומעשי צדקה וחסד, המוקדשים על ידי צאצאיהם או מוקירי זכרם של הנפטרים, מסייעים לעליית נשמתם.

לכך נעשה כיתוב והקדשה "לעילוי נשמת" (בראשי תיבות: לע"נ) שמוצמד למעשי צדקה וחסד, שהוקדשו על ידי עושיהם.

ככלל, כוללת ההקדשה לעילוי הנשמה את שמות הנפטר שם אביו ותאריך פטירתו.