גניבה מאבא ואמא

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 27/01/23 07:58 ה בשבט התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב.

לצערי הרב התחלתי לפני כמה שנים לגנוב כסף מההורים שלי בידיעה שזה אסור, ולא מזמן הם עלו על זה ודיברו איתי.

איך אפשר לכפר על זה?

תשובה

שלום

כמו שכתוב בספר מסילת ישרים בפרק ד': "בהיות השב מכיר את חטאו, ומודה בו ומתבונן על רעתו ושב ומתחרט עליו חרטה גמורה דמעיקרא כחרטת הנדר ממש שהוא מתנחם לגמרי, והיה חפץ ומשתוקק שמעולם לא היה נעשה הדבר ההוא ומצטער בלבו צער חזק על שכבר נעשה הדבר ועוזב אותו להבא ובורח ממנו".

התשובה והכפרה כוללת את הדברים הבאים:

הפסקת החטא

חרטה וצער

וידוי דברים לפני ה' - להתוודות לפני ה' על החטא ('חטאתי, עוויתי, פשעתי לפניך, עשיתי כך וכך, והרי ניחמתי ובושתי על מעשיי, ולעולם איני חוזר לדבר זה').

קבלה לעתיד - להחליט שמבחינתך, מבחינת הרצון האמיתי שלך, לא תחזור לחטא הזה לעולם.

כיון שזה חטא של בן אדם לחברו צריך גם לתקן באופן מעשי, כלומר להשיב להם את הכסף (מן הדין צריך להחזיר רק את הכספים שנלקחו לאחר בר מצווה), גם אם זה ייקח כמה זמן (כלומר, אפשר לפרוס את ההחזר, אם הם מסכימים כמובן), אלא אם כן הם מוחלים על התשלום, וכמובן צריך לבקש סליחה מלב שלם.

וראוי מאוד לעשות תשובת המשקל - כלומר להתחזק בזהירות בממון אחרים בכלל ובממון ההורים בפרט, ולהתאמץ לעשות דברים בשבילם, גם מעבר לחיוב כיבוד הורים הרגיל.

מאוד חשוב שהתהליך הזה לא יוריד אותך ולא ייאש אותך, אלא להיפך, יגרום לך להתקדם ולהתחזק בעבודת ה' בשמחה.

יש נפילות בחיים, וברוך ה' שברא לנו את הדבר הנפלא הזה שנקרא תשובה, שאפשר לתקן.

בהצלחה רבה