מה החשיבות לאמינות סיפורי אבות?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 26/01/23 07:10 ד בשבט התשפג

שאלה

אחרי חקירה רבה, ראיתי שיש מפרשים רבים שאומרים שלא חשוב כלל אם קרו סיפורי האבות, ויש אלה המחמירים יותר( כמו "הערבי נחל") שטוען שלא קרו כלל הדברים והם רק "סיפורי מעשיות". לי, אישית, זה קשה. חשוב לי אם קרה או לא. זה חלק מהותי מהאמונה שלי. האם באמת אין כל חשיבות לאם קרה ואנחנו כלל לא צריכים להתעסק בכך?

תשובה

שלום וברכה

הנושא הזה עמד במוקד פולמוס ענק שאירע בימי הרשב"א.

אם זמנך בידך תוכל לראות שני שיעורים:

ובגדול -

השאלה האם זה קרה או לא קרה יכולה להיות נושא ממוקד וקטן, כפי שאתה מציע בשאלתך, ויכולה להיות נושא ענק, כיוון שאם פותחים בטיעון כי האבות והאמהות לא היו אלא הם משל בלבד - לא זו בלבד שמאבדים את הקשר של החיים עמם והופכים אותו לאליגוריה בלבד, אלא שהמרחק בין זה ובין הטיעון כי המצוות אינן מעשיות ואינן הוראות לביצוע, כי אם פילוסופיה בלבד - קצר מאוד.

על כן, כל עוד הטיעון נוגע לסיפור זה או אחר, או לאי-עיסוק בשאלה האם זה היה או לא היה, אכן אין אסון נורא לטעון טענה זו או אחרת. אולם משעה שמדובר במהלך כולל - הדבר הוא למעשה ביטולה של התורה.

כל טוב