לשון הרע

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 20/01/23 14:15 כז בטבת התשפג

שאלה

שלום לכבוד הרב!!

האם אני יכולה לשאול חברה לדוגמא האם יש לנו זוג בסניף ומי הם או שזה לשון הרע?

וכשאנחנו מספרות אחת לשנייה חוויות האם אנחנו יכולות להזכיר שמות? זה פשוט עוזר להבנה של הסיטואציה... אין שיחה מעבר פשוט שהיא תדע מי הבן אדם.

כל הנושא של לשון הרע מבלבל ולא קל לזכור את כל ההלכות. מה לעשות???

תודה רבה מראש!!!

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אין מקום לשאלה 'אם יש זוג בסניף?' לא נראה לי שאם יש זוג כזה הם רוצים שכולם ידעו זאת. לכן אם זה לא אסור משום לשון הרע זה אסור משום רכילות.

אמנם את שואלת, אבל מתברר מדבריך שאת יודעת את המתכון הנכון - לשוחח בלי לציין שמות (ובלי רמזים...).

לא נראה שמשהו אצלך מבולבל בנושא.

את שואלת: "מה לעשות"?

זו השאלה המרכזית. זו שאלה מתבקשת לא בגלל בלבול אלא מפני שקשה, קשה מאוד, לעמוד בחובה של שמירת הלשון (לא לשון הרע ולא רכילות).

את צודקת שקשה מאוד לשמור על הלשון,

הפתרון לדעתי אינו מלחמה או מאבק נגד לשון הרע ורכילות. כל המלחמות נגד היצר הרע הם דרך קשה מאוד ולא מוצלחת.

צריך להגביר את היצר הטוב, זו דרך שלא נכנסת בכלל למלחמה נגד היצר הרע.

תשתדלי מאוד להתחזק בעין טובה, במחשבה טובה, לדון עד כמה שאפשר לכף זכות.

תתחזקי גם בעשיה חיובית בכוח הלשון: לספר דברים טובים בכלל. להחמיא ולברך אנשים. לדבר טוב על אחרים.

האור מגרש את החושך, השימוש הרחב בלשון טובה, ירחיק אותך מלשון הרע.

בהצלחה!!!