מה זה זכות ביהדות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 22/12/22 18:22 כח בכסלו התשפג

שאלה

מה זה אומר זכות ביהדות?

מה הכוונה זכות בשמיים.

אני יודע מה זה זכויות אדם כמו הזכות לחינוך והזכות לכבוד, לכל אדם יש זכויות אדם בסיסיות אך מה זה זכויות שאנו מרוויחים על חסדים ומצוות? אפשר לקבל דוגמא?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אמנם משתמשים באותה מילה אבל יש למילים משמעות שונה לחלוטין, אין קשר ביניהם.

זכויות בהקשר האזרחי - פרושם 'אפשרות'

זכויות אדם - לאפשר לאדם חיים, קנין...

זכויות אזרח - לאפשר לאדם לבחור ולהבחר...

המושג 'זכות' בהקשר הדתי:

זכות בשמים אפשר להשוות ל-'אשראי' בנקאי. בשמים נשמר לך שכר המעשים הטובים שעשית.

יש לך 'זכויות' בגלל מעשים של חסד, בגלל לימוד תורה, בגלל פעילות למען העם והארץ...