תפילה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 21/12/22 15:29 כז בכסלו התשפג

שאלה

לרב שלום וברכה

מזה שנים מאוד מאוד קשה לי תפילת 18 מכל מיני סיבות (ocd בניהם )גם שמנסה ממש. יש לי חרדות ופחדים ומחשבות טורדניות סביב זה שמעסיקים אותי כל הזמן עד כדי כך כבר אני חולמת על כך ומפחדת שמא מתוך חלום אני גם מתפללת באמת כך

אני מתפללת כרגע ברכות השחר קריאת שמע ותהילים מידי יום שגם זה לא פשוט עבורי אבל בכל זאת לפחות את זה איכשהו מצליחה

יש לי פחד והרגשה שה' אולי כועס עלי שאני לא מצליחה להתפלל 18 למרות שניסיתי ולא מצליחה או בגלל שאולי אני ממלמלת תפילה משינה

יוצא לי ללכת לעיתים קרובות לבית הכנסת בכדי לשמוע את השליח ציבור בחזרת השץ של תפילת שמונה עשרה אני עומדת בזמן הזה ועונה אמן על כל ברכה - האם זה נקרא שהתפללתי בזה שרק אני עונה אמן על כל ברכה בתפילת שמונה עשרה שהשליח ציבור חוזר עליה בחזת השץ?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

תחילה נציין שהקב"ה, יודע ומכיר כל בריותיו. הוא יודע את מחשבותייך הפנימיות ביותר. לכן הוא יודע את הכוונות הטובות שלך ואת היראה הגדולה שלך. הקב"ה מצוי בכל הניסיונות שלך להתפלל ובכל הקשיים שלך שמונעים את התפילה שלך. הקב"ה איננו, שליט אכזר וקר שמחפש קרבנות כדי להתעמר בהם. לכן את יכולה להיות בטוחה שאם את עושה את ההשתדלות שלך, הקב"ה מקבל זאת באהבה ושמחה.

בכל הנוגע לתפילת עמידה, בהיותך אשה יש דעות שאת יוצאת ידי חובת תפילה בברכות השחר.

כתוב בשולחן ערוך: 'נשים ועבדים אעפ"י שפטורין מקריאת שמע, חייבין בתפילה, מפני שהיא מצוות עשה שלא הזמן גרמא' (אורח חיים, סימן קו סעיף ב). וכתב על דברים אלה בעל 'מגן אברהם' (בדיבור המתחיל במצוות עשה): "כן כתב הרמב"ם דסבירא ליה דתפילה מצוות עשה דאורייתא היא, דכתיב 'ולעבדו בכל לבבכם', אך מדאורייתא די בפעם אתת ביום ובכל נוסח שירצה, ולכך נהגו רוב נשים שאין מתפללות בתמידות, משום דאומרות מיד בבוקר סמוך לנטילה איזו בקשה ומדאורייתא די בזה"...

בהמשך לדרכו של המגן אברהם, קובע הרב אליקים ג' אלינסון זצ"ל (האשה והמצוות, עמ' ‎99): 'לדעת הרמב"ם וסיעתו הנשים מחוייבות באיזו שהיא תחינה כל יום אך אין הן מחוייבות בתפילת שמונה עשרה דווקא, ואף יכולות הן לצאת ידי חובתן על ידי תפילה ספונטנית'

דברים אלו לא פוטרים ילדות שיכולות להתפלל בלי מאמץ רב, אבל עבורך יש להם חשיבות, תדעי שיש שיטה הלכתית שאישה יוצאת ידי חובת תפילה גם ללא תפילת עמידה בכלל.

כשאת שומעת בעמידה את שליח הציבור ועונה אמן על כל ברכה וברכה את וודאי מתפללת עמידה לכל הדעות.

עייני בקישור להלן: https://ph.yhb.org.il/02-19-02/