נתינת צדקה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 16/12/22 07:13 כב בכסלו התשפג

שאלה

שלום,

יש לי שאלה בקשר לספק נתינת צדקה יותר עזרה לזולת,

בסוף יום עבודה בשעה מאוחרת הלכתי בדרך לתחנת אוטובוס, ניגשה אליי אישה לא מוכרת, אמרה לי שהיא נתקעה באזור וגנבו לה את הארנק, ושאין יותר רכבות לבית שלה ורק אוטובוסים מתחנה המרכזית בת"א, והיא גרה באזור מרוחק מאוד.

אמרתי לה אולי לנסות בכל זאת אוטובוס והיא אמרה שלא יכולה, בנוסף הצעתי אולי מונית שתיקח אותה הביתה ואז שתשלם לה בבית כשתגיע, היא אמרה שאין לה כסף.

בתור סוג של תגובה מובנית אמרתי לה שאין לי כסף שאני יכולה לתת לה, כי היו לי רק שטרות גדולים,

ומאז אני מרגישה נורא, לא הכרתי את האישה הזו, ואני לא באמת יודעת לאמר האם הבקשה שלה הייתה אמיתית או לא,

האם מבחינה הלכתית יש חובת נתינה בסכומים כאלו למבקש?

גם אם אני לא יכולה לדעת האם זה אמיתי או לא ויש עליי רק שטרות גדולים?

ואולי זה ישמע אנוכי, אבל מאז אני חושבת הרבה על כך שאנזק מכך שלא נתתי לה את הכסף.

אשמח לעזרתך ותשובתך.

תשובה

שלום

חובת נתינת צדקה היא למי שיודעים שהוא עני באמת (או שיש עדויות מהימנות על כך).

למי שלא מכירים נכון לתת מתנה מועטת (לא הסכומים שהיא כנראה ביקשה ממך).

היוצא דופן של זה הוא אדם שמבקש אוכל כי אין לו מה לאכול, שאז לא מדקדקים לבדוק מחשש סכנה.

ראי את התשובה הבאה

http://shlomo-aviner.net/index.php?title=%D7%A6%D7%93%D7%A7%D7%94_%D7%9C%D7%A4%D7%95%D7%A9%D7%98%D7%99_%D7%99%D7%93

ולכן, במקרה שלך, נהגת נכון, במיוחד לאור העובדה שהצעת לה פתרונות הגיוניים.

אין לך שום דבר לחשוש ממנו, ואשרייך על הרגישות לזולת.

כל טוב ושבת שלום