גזל מגוי באינטרנט

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 15/11/22 21:57 כא בחשון התשפג

שאלה

שלום רב. בעוונותי הרבים, לפני מספר שנים, כשהייתי בן 14-15 ביצעתי חטאים נוראיים של גזל דרך האינטרנט ממספר אנשים, רובם, אני מניח, גויים, בסכום שאינני יודע כמה הוא, לא הצלחתי לברר בדיוק כמה, אך אני מניח שהוא בסביבות ה-800 שקלים.

ניסיתי למצוא את האנשים האלו במשך כמה חדשים ולא הצלחתי, איך מחזירים את הכסף?

איך אני אדע כמה כסף להחזיר

איך מכפרים על חטא כזה?

ניסיתי למצוא את האנשים האלו במשך כמה חדשים ולא הצלחתי, איך מחזירים את הכסף?

בנוסף, אחד מהנגזלים הצלחתי למצוא, ביקשתי ממנו להחזיר לו את הכסף והוא אמר שהוא מוחל לי, האם זה תופס?

והשאלה הכי קשה בשבילי, אני מאוד מאוד רוצה לכפר על העוון הנורא הזה, ומצד שני קשה לי מאוד להיפרד מסכום כסף עצום כזה, איך מצליחים?

תודה רבה ושבוע טוב.

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על הכוונה לעשות תשובה, לתקן, ולנהוג בדרכה של תורה.

שערי תיקון לא ננעלים, ומה שאפשר לעשות כדי לתקן – עושים.

באופן כללי, ההלכה אומרת כי "גזל ואינו ממי גזל – יעשה בזה צרכי ציבור". במקרה הזה סביר להניח שרצוי לעשות עם הכסף צרכי ציבור שכל אזרחי מדינת ישראל יוכלו ליהנות ממנו. כמובן שלא חייבים לתת את כל הכסף בבת אחת אם אי אפשר, אבל אם יש יוזמה של מישהו לטובת כלל האזרחים – משתתפים בה.

זהו התיקון היותר אמיתי, כי כך הופכים נפילה לצמיחה.

אם אדם מוחל לך – מותר לו לעשות כן, ואתה לא חייב לשלם לו.

הקושי להיפרד מסכום גדול של כסף מובן. חז"ל גם עשו תקנה לאנשים המבקשים לשוב וקשה להם. הרמב"ם פירש את התקנה הזו בצורה הקיצונית ביותר: " כל הגוזל את חבירו שוה פרוטה, כאילו נוטל נשמתו ממנו, שנאמר: "כן ארחות כל בוצע בצע, את נפש בעליו יקח". ואעפ"כ אם לא היתה הגזלה קיימת, ורצה הגזלן לעשות תשובה, ובא מאליו והחזיר דמי הגזלה - תקנת חכמים היא שאין מקבלין ממנו, אלא עוזרין אותו, ומוחלין לו כדי לקרב הדרך הישרה על השבים. וכל המקבל ממנו דמי הגזלה, אין רוח חכמים נוחה הימנו".

אבל גם לדבריו – אם אתה רוצה לתקן ולתת – זו הדרך הנכונה לעשות, והמכפרת. ואפשר לעשות את זה אט אט.

כל טוב ויישר כוח גדול