האם יש דרך להתכונן לצבא רוחנית מבלי ללכת להסדר/מכינה?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 18/09/22 03:32 כב באלול התשפב

שאלה

האם יש דרך להתכונן לצבא רוחנית מבלי ללכת להסדר/מכינה

תשובה

שלום לך.

השאלה שלך היא כל כך חשובה אך גם מאוד הפוכה, לפחות בשבילי.

כשאני הייתי בצומת של צבא-מכינה-ישיבה שאלתי את עצמי בהתחלה מה יכין אותי רוחנית הכי טוב לצבא.

היה לי מאוד קשה להגיע לתשובה כי אני לא מגיע ממשפחה צברית, אלא עלינו לארץ.

החברים שלי היו בני גילי או טיפה מעלי ועדין במסגרות קדם צבאיות.

הכי מתקדמים היו בצבא עצמו אז איך יכולתי לשפוט מה יכין אותי הכי טוב לצבא?

ואז ירד לי האסימון שאני מטיל את האחריות על אחרים.

מי שאחראי על ההכנה הרוחנית שלי לצבא זה אני.

יותר מזה, זה לא הכנה רוחנית לצבא אלא לחיים כשאין מישהו שיטפח את העולם הפנימי שלי.

זה הכנה גם לצבא אבל גם ללימודים ואחרי זה לעולם התעסוקה.

גם מי שנמצא בישיבה ובמכינה לא יכול להכין את עצמו רוחנית לצבא (בעצם לחיים) בלי ההבנה הזו.

לצערי ראיתי גם בישיבות וגם במכינות חבר'ה שרק מעבירים את הזמן ובמקום להכין את עצמם רוחנית הם התבטלו, וכידוע הבטלה מביאה לשעמום והשעמום מביא לידי חטא.

מעבר לשלב של ההבנה מי אחראי צריך להתחיל לגשת לדברים ולהתכונן בכמה מישורים:

1. הלכה – זה דבר ה', זה מה שהוא מדבר אלי וכשיש לנו קווי יסוד של המותר והאסור יש לנו מצפן מעשי. כהכנה לצבא צריך ללמוד הלכות רלוונטיות לכך (אני ממליץ על שני כרכי הכיס של הרב יוסף צבי רימון; ובצבא עצמו תבקש מהרב לראות את 'תורת המחנה' שכתוב בסגנון של שאלות ותשובות אך משמש מעין שו"ע צבאי)

2. אמונה – להתחזק בלימודי אמונה. יש כאלה שכוזרי מדבר אליהם, יש כאלה שספרים עכשוויים גם של הרב אילן ציפורי ועוד

3. מוסר ומידות – כמו באמונה החיזוק בעולם המעשי האישי הוא גם כן חשוב. זה יכול להיות מסילת ישרים, או תיקון המידות של הרב דוד אביחיל. זה גם יכול להיות כל ספר אחר שמדבר על המידות.

4. הקדשת זמנים ללימודים אלו גם תוך כדי השירות ועם חברים לנשק.

בשולי הדברים חשוב לי לציין שאני לא אומר להתגייס ישירות לצבא ולא להקדיש זמן משמעותי בישיבה ובמכינה כהכנה לצבא, לחיים. אני כן חושב שזה חשוב מאוד.

אני לא מחליט בשבילך וגם לא בשביל אחרים, אך מבלעדי ההכרה באחריות האישית גם הקדשת זמן במכינה ובישיבה לא יעזרו.

מוזמן לכתוב לנו איפה הדברים פוגשים אותך ואם תרצה עוד עצות לקראת הגיוס.

לך בכוחך זה והושעת את ישראל!

שה' יהיה איתך בכל אשר תפנה ותעשה תוך הקדשת הזמן לטובת הכלל בעת קיום מצווה בגופך 24/7 לאורך השירות.

בהערכה רבה,

נתנאל