גזל שקרה לפני 20 שנה: איך מחזירים?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 23/08/22 17:34 כו באב התשפב

שאלה

שלום לכבוד הרב,

לפני כ-20 שנה בשירות הלאומי, לצערי הייתי במצב כלכלי לא טוב, ולצערי הגדול גזלתי מבנות הדירה. זו הייתה דירה גדולה של כ-11 בנות. והיה כסף ביחד לצרכים שוטפים של קניות. וזה לא מרפה ממני ואני רוצה לעשות תשובה שלימה. כמדומני שנתתי סכום כמה שנים אח"כ לצדקה. אך יש כמה בעיות:

1. אני לא זוכרת את כל הבנות, אך מניחה שבמאמץ רב אוכל לנסות לאתר את כולן.

2. אין לי שום זיכרון מה הסכום. אני זוכרת שזה לא היה סכומים גבוהים, אך לא יודעת בבירור כמה.

3. כסף הרי לא נשאר סטאטי ושווה הרבה יותר אחרי הרבה שנים, אז מה עושים עם זה?

מה הרב מייעץ לי לעשות?

ובנושא דומה, הזמנו שיש למטבח מאיש שיש, והייתה בעיה ושילמנו לו את רוב הסכום למעט 1000 ₪, ואמרנו לו שנשלם לו אחרי שיבוא לטפל בתקלה (המזכירה התקשרה בזמנו והתפלאה שבגלל התקלה אנחנו לא משלמים סכום כזה). הוא מעולם לא הגיע, והבנו שסגר את העסק. מה עלינו לעשות?

תשובה

שלום לך.

ראשית, זה דבר מדהים שאת עדיים זוכרת מעשים ראשונים ורוצה לכפר עליהם. זה מראה על חרטה אמיתית, ודרך תשובה ראויה. יישר כח.

לגבי השאלה הראשונה:

1. במידה ואת יכולה לזהות את הבנות ולהגיע אליהן – חובה עליך ליידע אותן, ולהשיב להן את הגזלה.

2. במידה ולא זוכרים את הסכום רצוי לעשות הערכה גסה לחומרא, ואז לחלק את הכסף בשווה בין כל הבנות.

3. לגבי שווי הכסף רצוי להתייעץ עם אדם הבקיא בכלכלה או בנקאות או במסחר.

לגבי איש השיש שנתגלו תקלות במלאכתו, יש לבדוק אם התקלה הינה שכיחה ורגילה בין בעלי המקצוע בתחום זה או שלא. אם הטעות הינה שכיחה - אין לגרוע ממנו את הסכום ויש לשלם לו את הסכום החסר. במידה ותקלה אינה שכיחה והדבר נבע מפשיעתו – ניתן לגרוע את הסכום, רק לוודא שהתקלה אינה פחותה מהסכום שגרעתם.

במידה והאיש סגר את העסק, והתברר שצריך להשיב לו את כספו, יש לאתרו ולשלם לו. במידה ואין הדבר אפשרי – צריך להניח את הסכום במעטפה, ולא להשתמש בו לעולם (עד שיבוא אליהו הנביא).

שתזכי להוסיף טוב ולהרבות טוב, ולהמשיך להתחזק בתורה ומעשים טובים, אמן.

בהצלחה,

אבי