תשלום לרכבת

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 23/05/02 06:05 יב בסיון התשסב

שאלה

שלום שמי רונית שני,

באחת מנסיעותי ברכבת ישראל יצא שלא שילמתי עבור הנסיעה היות ולא היתה אפשרות לקנות כרסיטים בתחנה(היות והקופה לא היתה פעילה) וכן לא עלה כרטיסן במהלך הנסיעה.

ברצוני לדעת האם מחובתי לשלם בעבור הנסיעה(ולזרוק את הכרטיסים) או שמא, אני עשיתי את ההשתדלות המוטלת עלי ואיני צריכה לשלם היות ולא מתפקידי לדאוג לכך שיעלה כרטיסן לרכבת ושתהיה אפשרות ולשלם בקופה.

בנוסף. האם העובדה שפעמים רבות הרכבת אינה נותנת שרות מלא עבור התשלום (כגון איחוים בזמני הרכבות) מהווה שיקול בשאלה הנידונה.

בתודה מראש

רונית שני.

תשובה

ב"ה

רונית ברכה ושלום,

אכן צדקת בשיקול הדעת בשאלתך. צריך להחזיר את כסף הנסיעה לרכבת ישראל כגון לקנות כרטיס אך לא להשתמש בו.

בהלכות גזל אין מציאות שאדם עושה דין לעצמו ומחליט "לקזז" על חשבון שלפעמים הוא הנגזל.

התלמוד הבבלי במסכת בבא בתרא דף קפ"ה מציין את העובדה שרוב בני האדם נכשלים בגזל, ומיעוט בעריות, והכל בלשון הרע. עובדה זו באה לציין כי רוב בני האדם פוסקים דין לעצמם בנושא גזל ומורים לעצמם היתר.

וצריך לזכור כי איסור גזל הוא אפילו בשווה פרוטה, וכל ספק בו יש להחמיר, שהרי ספק דאורייתא – לחומרא. ובגזל אין מחילה של הנגזל ולא ייאוש שהרי אין זה כאבדה, והנגזל מצפה מתי תוחזר לו הגזלה.

ומהדין צריך לבקש מחילה מהנגזל, אולם במציאות שאין ממי לבקש כגון מקואופרטיב או מרכבת ישראל או כספי ציבור, לא חייב לבקש מחילה. "והוא רחום יכפר עוון".

יישר כח על שאת גורמת לתיקון בעולם!!!

בברכה,
עוזיאל