תרומת איברים

חדשות כיפה הרב שי פירון 23/01/02 04:21 י בשבט התשסב

שאלה

האם מותר לתרום איברים מקרוב שמת או האם מותר

להתנדב לניסויים כימיים או ביולוגים בבני-אדם

או בבע"ח

תשובה

ב"ה

שלום,

לתרום מאיבריך כדי להציל חיים של אחרים:
מחלוק'ת פוסקים גדולה יש מסביב לשאלה זו. הבעיה הגדולה היא קביעת רגע המוות. כיון שאנו לא מקרבים את מותו של אדם, אנו חוששים שכדי להשיג "טריות" מכסימאלית מהאיברים אותם תורמים, כדי להגדיל את הסיכוי להצלחת ההשתלה, עלולים הרופאים לקרב את קיצו של התורם. לכן, מותר לתרום איברים אם בשעה שממלאים כרטיס "אדי" מקפידים לסמן את השורה האומרת: אני מתיר לתרום את איברי רק אם התרומה תתבצע על פי התייעצות עם פוסק הלכה.
מכל מקום, הבעיה היא בתרומת לב וכבד. בשאר האיברים - מקילים יותר.
ויש פוסקים (לדוג' - הרב אבינר) שסוברים שמותר לתרום גם אם יש חשש שכמה מן הרופאים נוהגים שלא כשורה.
כל ההיתר הוא לצורך הצלת חיים ממשית. לכן אינני מכיר היתר כשמדובר בניסויים מדעיים כאלה ואחרים.

בברכה,

שי