תרומת אברים

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 09/10/03 14:37 יג בתשרי התשסד

שאלה

כבוד הרב שלום,

אני מתגייס בעוד כחודש לצבא לשרות כלוחם. בתפקיד כידוע קיימת סכנה לחיי.

שאלתי היא האם מותר לתרום את אברי במקרה שחס וחלילה אהרג בתוקף תפקידי (או בצורה אחרת)

תודה מראש,

אבידור

תשובה

בס"ד

שלום ,
ובהצלחה רבה בשירות!

אל תחשוב על זה. ובודאי אין לעשות מעשים שמחזקים ונותנים ביטוי למחשב כזו.

כל המחשבות ה"רעות" עלולות להחליש ולהעציב ולהביא את האדם למעשים עצובים. העיקר הוא להתחזק ולרצות חיים. ולכן קשה לי מאוד עם החתימה על המסמכים הללו של תרומת אברים.

למרות שתרומת איברים היא מצוה גדולה של הצלת חיי יהודים, אבל בימינו קשה לוודא מראש שתרומת האיברים נעשית אחרי המוות המוחי (כך על פי הכרעת הרבנות הראשית). אחרת - נטילת איברים נחשבת רצח.

לצערי עוד לא נבנה האמון בין אנשי הרפואה לאנשי ההלכה בענין זה - הגישה של בתי המשפט הפוסקים בענין זה היא להתעלם לחלוטין מגישת ההלכה. הם לא מביאים אותה בשיקול, לא לומדים אותה אפילו לא בשביל לחלוק. לא מזכירים אותה כאילו היא כלל לא רלוניטית. הם מחליטים היום כך ומחר אחרת ולכן אי אפשר לתת את הראש בידים שלהם.

אם הנושא הזה הוא בראש מעינך ואתה מאמין בו ובצדק, פנה אליהם ואמור אני מוכן לסייע שיהיה גוף רבנים מוסכם על כולם שהוא הקובע מתי ואיפה לתרום אברים.

אם יהיה גוף שכזה אחראי ומורשה לבדוק - אז יהיה אפשר לחתום בתנאי שמישהו מהגוף הזה יאשר.

בנתיים אין דבר כזה.

מאחל לך חיים ארוכים.

*******

שמעתי שכיום יש אפשרות להתנות את כרטיס התרומה בהסכמת איש דת המקובל על בני המשפחה, אבל עוד לא ראיתי את זה פועל באופן שאנשים ימנעו מלקחית אברים בלי רשות.
וראה:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=2903

כל טוב, ושוב - שירות מועיל ומהנה.