תרומות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 19/07/11 18:56 יז בתמוז התשעא

שאלה

בס"ד

שלום לרב

רציתי לשאול לגבי מתרימים בדלת, שלא באים מטעם אגודה מוכרת אלא מבקשים צדקה בשביל 'משפחה נזקקת', 'הכנסת כלה' וכו'

המתרימים זרים, והם לא נותנים לא שם ולא פרטים למי מיועד הכסף.

הם באים בלי קבלות ובלי כלום ואי אפשר לדעת מי רמאי ומי לא.

האם יש התייחסות הלכתית לכך אם זה בסדר לתרום להם? ואם לא, האם הרב חושב שכדאי לתת?

תודה

תשובה

בס"ד
שלום רב,

בענין ההתרמות - יש הרבה נוכלים שמנצלים את טוב הלב והתמימות של הציבור ומבקשים תרומה במרמה.

עם זאת צריך להזהר בכבודו של אדם, מי שפושט יד לבקש כסף - נמצא כבר במצב חברתי, רוחני ורגשי עלוב למדי. הסרוב וההתעלמות המוחלטת מבקשתו עלולים להשפיל אותו מאוד.

הפתרון המומלץ: להעניק תרומה בסיסית לכל פושט יד הדופק על הדלת - זה יכול להיות בין שקל לחמישה עד עשרה שקלים.

מכל מקום יש לדעת שאם מישהו רימה אותנו ולקח כספים שיועדו לצדקה - למרות שאבדנו את הכסף הזה, מצוות צדקה לא קיימנו. האחריות לכוון את כספנו ליעד הגון וראוי מוטלת כולה על התורם.