תרומה לאביונים

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 21/03/16 16:45 יא באדר ב'

שאלה

שלום,

האם תרומה לבית כנסת נחשב תרומה לאביונים ?

תודה

תשובה

שלום!

א. אם הכוונה למצוות הצדקה הכללית - ודאי שיש מעלה בנתינת צדקה לבית כנסת.

ב. אם הכוונה למנהג נתינת "זכר למחצית השקל" - יש שאמרו שטוב לתיתם לעניים לצרכי הפורים (כך משמע במרדכי מגילה תשע"ז), יש שאמרו שטוב לתיתם ללומדי תורה עניים (רבי חיים פלאג´י), ויש שכתבו שטוב לתיתם לאחזקת בתי כנסיות, כמו שמחצית השקל ניתנה לבית המקדש (הרב יעקב אריאל שליט"א והרב דוד חי הכהן שליט"א). ולמעשה כל המנהגים טובים, ומזה ומזה אל תנח ידך.

ג. אם הכוונה למצוות מתנות לאביונים בפורים, הרי שיש חובה לתת דווקא לעניים (ולא יוצאים ידי חובה בתרומה לבית הכנסת או למוסדות תורה), ומאחר שבדרך כלל אדם אינו יודע מי באמת עני - יתן לגבאי הצדקה וארגוני החסד שמכיר, הנאמנים על הנושא.

לסיום, אביא חידוד מעניין:

בפורים אנו חייבים בכמה מצוות ונוהגים בכמה מנהגים שכולן נרמזות באותיות המילה "מגילה":

מגילה - קריאת מגילה.
לגימה - משתה וסעודה.
גלימה - תחפושות.
גמילה - גמילות חסד במשלוח מנות לתוספת אחווה ורעות.
מילגה - מתנות לאביונים.

כל טוב, ופורים שמח!

* התשובה ניתנה ע"י חתנו של הרב, איתיאל ספרלינג.