תפילת שחרית באיחור לנשים

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 25/07/02 01:34 טז באב התשסב

שאלה

לכבוד הרב שלום רב,

רציתי לדעת איך לנהוג לגבי תפילת שחרית אם אני מתעוררת מאוד מאוחר ביום. אפשר להתפלל תפילה שלמה כרגיל? (אני בכוונה מציינת את היותי בת משום שאני יודעת שדיני תפילה שובים אצל בנות).

תודה רבה וישר כוח!

תשובה

בס"ד

עיקר חיוב תפילה לנשים הוא תפילה אע"פ שאינה בזמנה כיון שנשים לא חייבות במצוות עשה שהזמן גרמן.

לכן נשים חייבות בתפילה לפחות פעם אחת ביום,
לכן בכל שעה שבה את מתעוררת - התפללי תפילת י"ח. ויכולות להתפלל את כל התפילה יחד עם ברכת "ברוך שאמר" ו"ישתבח".

לגבי קריאת שמע וברכותיה הדין שונה כיון שמעיקר הדין נשים פטורות מקריאת שמע כיוון שזו מצוה שהזמן גרמא, אך חייבות בקבלת מלכות שמים. ולכן חייבות לקרוא לפחות לקרוא את הפסוק ראשון. וטוב ללמדן גם כן פסוק "ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד" \עוי"ח וארא ה\.

וכיום שברוך השם כמעט כל הנשים יודעות לקרוא - טוב שתקראנה כל קריאת שמע וברכותיה.

מכאן שבכל שעה שהיא הן חייבות בפסוק ראשון של שמע ישראל - אמנם לברך ברכות קריאת שמע הן יכולות רק עד שעה רביעית. דהיינו שליש היום.
בלוחות מופיע "סוף זמן קריאת שמע" שהוא שעה שלישית - רבע היום. וזהו סוף זמן קריאת שמע לכתחילה. ובדיעבד אפשר לקרוא עוד שעה וזהו סוף שעה רביעית מהיום.
בקיץ בדרך כלל זו שעה תשע ורבע בערך.