תפילת עמידה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 14/05/13 12:21 ה בסיון התשעג

שאלה

אנו אומרים בסיום כל תפילה "עושה שלום במרומיו הוא יעשה שלום עלינו ועל כל ישראל ואמרו אמן" אני שואל למה אנו אומרים "ואמרו אמן" הרי אנו בתפילת הלחש ואף אחד לא שומע זאת? יכול להיות שזה הגיע מקדיש אבל למה זה הגיע לשם ומתי?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

יש כאן שני כללים:

כלל ראשון - בתפילה שנאמרת בציבור, החזן אומר: 'ואמרו אמן' כדי שהקהל ידע לומר אמן. כך מופיע בסיום כל חלק בקדיש.

כלל שני - מסיימים ברכה בבקשה שיהיה שלום. עקרון זה נלמד מברכת כהנים שבתורה "וישם לך שלום".

לכן רשמו משפט שיחתום את הקדיש בבקשת שלום. מכיוון שמשפט זה נאמר בקדיש הוא חותם במילים 'ואמרו אמן'.

בשלב יותר מאוחר לקחו את המשפט הזה גם כחתימה של תפילת עמידה בלחש, כדי שגם התפילה בלחש תסתיים בבקשת שלום. כך הגיעו לשם המילים 'ואמרו אמן'.